A. Merkel su V. Putinu aptarė Kalnų Karabachą ir Donbasą, A. Navalno apnuodijimą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį telefonu aptarė rusų opozicijos politiko Aleksejaus Navalno apnuodijimą, padėtį Ukrainos rytuose ir Kalnų Karabache, naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė vokiečių vyriausybės atstovas.

„Kanclerė Merkel šiandien telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu V. Putinu. Kanclerė ir prezidentas kalbėjosi apie Kalnų Karabachą, Ukrainą ir procesą „Normandijos formatu“, taip pat apie Navalno situaciją“, – sakė atstovas.

Daugiau detalių apie pokalbį jis nepateikė.

44 metų A. Navalnas rugpjūtį iš Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve pasijuto blogai ir, lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po kelių dienų nuskraidintas į Vokietiją gydyti. Vokiečių gydytojai paskelbė, kad jis buvo apnuodytas viena iš Sovietų Sąjungoje sukurtų nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“.

Tos pačios grupės nuodai buvo panaudoti 2018 metais Anglijoje prieš buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį.

A. Navalnas tvirtina, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra asmeniškai atsakingas už jo apnuodijimą, bet Kremlius griežtai atmeta visus kaltinimus.

Spalį ES dėl A. Navalno apnuodijimo ėmėsi sankcijų prieš šešis rusų valdininkus ir Valstybinį organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutą.

Anksčiau pirmadienį apie A. Merkel ir V. Putino pokalbį pranešė Kremliaus spaudos tarnyba. Jos pranešime nurodoma, kad lyderiai aptarė padėtį Kalnų Karabache ir Donbase, dvišalę darbotvarkę, įskaitant Rusijos ir Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijų kontaktus vakcinų nuo COVID-19 klausimais.

Kalnų Karabacho klausimu buvo „pareikštas abipusis pasirengimas toliau bendradarbiauti ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) Minsko grupėje“, dėl Donbaso „patvirtintas ketinimas tęsti bendrą darbą „Normandijos formatu“, taip pat ir Rusijos, Vokietijos, Prancūzijos bei Ukrainos lyderių politinių patarėjų“ lygiu, nurodė Kremlius.

Dėl kovos su pandemija „sutarta dėl tolesnių Rusijos ir Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijų kontaktų, taip pat ir vakcinų klausimais“, sakoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių