Mažmeninės parduotuvės Vokietijoje gali atverti duris jau balandžio 20-ąją

Vokietijos vyriausybė yra už tai, kad jau nuo balandžio 20 d. būtų atidaromos mažmeninės parduotuvės – tam reikalingas regionų valdžios sutikimas. Tai trečiadienį pranešė laikraštis „Süddeutsche Zeitung“, remdamasis savo šaltiniais.

Leidinio žiniomis, iš pradžių bus leista atidaryti parduotuves, kurių plotas neviršija 400 kvadratinių metrų. Jose turės būti laikomasi griežtų higienos reikalavimų, o lankytojų skaičius bus ribojamas. Gegužės 4 d. ketinama atidaryti didesnes parduotuves – iki 2 500 kvadratinių metrų ploto.

Šie sprendimai būtų naudingi dabar uždarytiems knygynams, mobiliojo ryšio salonams, dviračių taisykloms, baldų salonams, buitinės technikos parduotuvėms. Apie gastronomijos objektus kol kas nekalbama. Maisto prekių parduotuvės ir vaistinės Vokietijoje dirba įprastu režimu.

Šiuo metu Vokietijoje uždaryti visi restoranai, barai, mokyklos, vaikų darželiai, kultūros ir švietimo įstaigos. Piliečiams draudžiama būriuotis daugiau kaip po du. Privalu laikytis 1,5 metro atstumo. Šios priemonės turėtų galioti iki gegužės 3 d.

VFR kanclerė Angela Merkel trečiadienį per vaizdo konferenciją su federalinių žemių vadovais aptars tolesnę kovos su koronavirusu strategiją. Neatmetama, kad bus priimtas priemonių švelninimo planas. Vienas iš pirmųjų žingsnių gali būti pradinių ir vidurinių mokyklų atidarymas.

Vokietijoje iki šiol koronavirusu užsikrėtė 127 584 žmonės, 72 600 pasveiko, nuo infekcijos padarinių mirė 3 254.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 2 milijonai žmonių, per 125 tūkstančius infekuotųjų mirė.

Recesija truks iki metų vidurio

Didžiausioje Europos ekonomikoje Vokietijoje kovą dėl koronaviruso pandemijos prasidėjo recesija, kuri turėtų trukti iki metų vidurio, skelbia Vokietijos ekonomikos ministerija.

Vokietijos bendrasis vidaus produktas (BVP) traukiasi dėl „mažėjančios paklausos pasaulyje, tiekimo grandinių trikdžių, pasikeitusių vartotojų įpročių ir investuotojų neapibrėžtumo“, teigia ministerija.

Koronaviruso krizė smogė Vokietijai dar nespėjus atsigauti po vangių 2019-ųjų, kai didelį poveikį ekonomikai darė prekybos karai ir nerimas dėl „Brexito“.

Šių metų pradžioje tvirtai besilaikiusi šalies pramonė krito dėl smukusios paklausos Vokietijoje ir užsienyje, tvirtina Ekonomikos ministerija.

Nuo kovo vidurio Vokietijoje įvestas karantinas, o trečiadienį kanclerė Angela Merkel su federalinių žemių premjerais aptars galimybę jį pratęsti. Šiuo metu karantinas galioja iki balandžio 19 d.

„Net jei apribojimai gali būti kiek sušvelninti, augimas išliks labai žemas ir atsigaus tik po truputį“, – prognozuoja ministerija.

Siekdamas sumažinti koronaviruso pandemijos padarinius, Berlynas priėmė 1,1 trln. eurų dydžio ekonomikos gelbėjimo paketą.

Federalinė darbo agentūra (BA) informavo, kad valstybės paramos paprašė apie 725 tūkst. įmonių, o paveiktų darbuotojų skaičius esą gerokai viršys 1,4 mln. Būtent tiek žmonių buvo skirta parama 2008–2009 m. finansų krizės laikotarpiu.

Berlynas skaičiuoja, kad paramos prireiks maždaug 2,1 mln. darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių