Laura - populiariausias Estijos mergaičių vardas

Laura - populiariausias Estijos mergaičių vardas

Estija, kaip ir kitos Europos šalys, mums darosi vis labiau pažįstama. Globalizacija, žinoma, gerąja jos prasme, taip pat artina mūsų šalis ir tautas.

Vis dėlto vienas esminis skirtumas išlieka – tai kalba. Estų kalba priklauso finougrų kalbų grupei, lietuvių, kaip žinome, – indoeuropiečių šeimai. Neanalizuodami abiejų kalbų skirtumų, susipažinkime su kalbos sritimi, kur galima rasti tam tikrų bendrumų. Tai – žmonių vardai.

* * *

Populiariausi pernai estų vardai yra Sten ir Nikita – berniukams ir Laura, Sandra – mergaitėms. Lauros vardas pakankamai dažnas ir Lietuvoje, beje, jis atkeliavo iš Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos. Argi tai ne globalizacijos ženklas?

* * *

Estų kalbos tyrinėtojai suskaičiavo, kad estai turi apie 52 tūkst. vardų, įskaitant ir dvigubus, ir apie 138 tūkst. pavardžių.

* * *

Neįtikėtina, bet tik 5509 vardai pasikartoja daugiau kaip šešis kartus. Vadinasi, dauguma vardų yra palyginti reti ar net unikalūs.

* * *

Estai nebijo vaikams duoti užsienietiškų vardų, išlaikydami originalią jų rašybą, taip pat ir tarimą, pvz., Daisy, John, Michael, Richard. Kai kurie vardai gramatinami pagal estišką modelį arba atvirkščiai – imami panašūs užsienietiško “sukirpimo” vardai, pvz., vardą Toomas turi 3311 vyrų, Thomas – 73, Tomas – 57, Tom - 63, Tommy – 14, Tomi – 10.

* * *

Kaip Lietuvoje, taip ir Estijoje naujų vardų banga siūbtelėdavo po kokio nors populiaraus filmo pasirodymo. Buvęs Estijos vyriausybės spaudos patarėjas Tex Vertmann už savo vardą “dėkingas” pokario metais Estijoje pasirodžiusiam filmui “Saulėtojo slėnio serenada”, kurį labai mėgo jo tėvai. Pats patarėjas savo vardu, sako, yra patenkintas dėl jo trumpumo ir lengvumo įsiminti. Tiesa, susipažindami žmonės kartais pagalvoja, kad Tex Vertmann yra kompanijos pavadinimas.

* * *

Beje, po Estijos krikšto XIII amžiuje katalikų bažnyčia nereikalavo iš karto estams suteikti krikščioniškus vardus. Jie pradėjo dominuoti tik XV amžiaus pabaigoje.

* * *

Estijoje dažnai laikomasi visoje Eurazijoje paplitusios tradicijos – pirmagimiui sūnui ar dukrai duoti senelio ar senelės vardą. Estai sakosi tikį, kad, vaikams suteikus kito jiems žinomo žmogaus ar giminaičio vardą, vaikas paveldės to žmogaus savybes.

* * *

Ką reiškia tiesiogiai išversti žinomiausi estų vardai?

Moterų vardai:

Kaja – aidas

Laine – banga

Tuuli – vėjas

Oie – žiedas

Auli – antis

Vyrų vardai:

Kalju – uola

Koit – aušra

Lembit – mylimas

Kaur – naras (paukštis)

Valdur – turintis valdžią

A. L.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaba

kaba portretas
lasabeta

eidvile

eidvile portretas
grazus
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių