Latvijoje uždraustas rusiškų dujų importas, sumažėjo dujų suvartojimas

Ketvirtadienį Latvijoje priimtas įstatymas, kuriuo uždraudžiama importuoti rusiškas dujas.

Rusiškų dujų draudimas įtrauktas į teisės aktų pataisų paketą, pagal kurį Latvija turės diversifikuoti dujų importą ir užtikrinti strateginį dujų rezervą. Draudimas importuoti rusiškas dujas, įvestas protestuojant prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, pratęsia ankstesnį draudimą, kuris galiojo tik iki sausio 1 dienos.

Naujajame įstatyme numatyta, kad Latvijos dujų institucija sukurs strateginį dujų rezervą. Pagal jį kasmet iki rugpjūčio 31 dienos rezervas turės būti papildomas šalies reikmėms reikalingomis dujomis nuo spalio 1 iki balandžio 30 dienos.

Iki šių metų Rusija buvo pagrindinis Latvijos dujų šaltinis. Nustojusi vartoti rusiškas dujas Latvija ėmė jas importuoti iš Lietuvos ir pradėjo suskystintų gamtinių dujų terminalo įrengimo procesą.

Vartojimas mažėjo dar iki karo

Pasak Latvijos visuomeninio transliuotojo lsm.lv, nuo 2021 metų lapkričio iki šių metų balandžio, palyginti su atitinkamu laikotarpiu prieš metus, bendras gamtinių dujų suvartojimas Latvijoje sumažėjo 18 proc. Taip teigiama Viešųjų paslaugų komisijos (SPRK) gamtinių dujų rinkos apžvalgoje.

SPRK Energetikos departamento Rinkos priežiūros skyriaus vadovas Janis Negribas penktadienį interviu Latvijos radijui sakė, kad reikia atsižvelgti į tai, jog šie duomenys apima ir laikotarpį, kai Rusija dar nebuvo įsiveržusi į Ukrainą.

Pasak SPRK, tokiam dujų vartojimo sumažėjimui didžiausią įtaką turėjo ne itin šalta žiema ir precedento neturinčios aukštos gamtinių dujų kainos.

O naujausi gegužės ir birželio mėnesių duomenys rodo, kad vartojimo sumažėjimas, palyginti su atitinkamais praėjusių metų mėnesiais, viršija net 43 proc. Ekspertas teigė, kad dabar pats laikas išnagrinėti šiuos duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių