Kremlius: V. Putinas ir PAR lyderis sutarė siekti glaudesnių ryšių

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutiko stiprinti ryšius su Pietų Afrikos Respublikos (PAR) lyderiu Cyrilu Ramaphosa (Sirilu Ramafosa), penktadienį pranešė Kremlius.

Dviejų šalių lyderiai „išreiškė savo ketinimus toliau stiprinti abipusiai naudingus ryšius įvairiose srityse“, rašoma Kremliaus pranešime, kuris buvo paskelbtas po V. Putino ir C. Ramaphosos pokalbio telefonu.

Apie šį pokalbį buvo pranešta kitą dieną po to, kai PAR griežtai atsikirto JAV ambasadoriui Pretorijoje, kuris apkaltino šalį slaptai tiekus ginklus Rusijai, nepaisant deklaruoto neutralumo karo Ukrainoje klausimu.

Ambasadorius Reubenas Brigety (Rubenas Bridžetis) pranešė, kad JAV yra įsitikinusios, jog ginklai ir šaudmenys gruodžio mėnesį buvo pakrauti į Rusijos krovininį laivą Keiptauno karinio jūrų laivyno bazėje.

„Esame įsitikinę, kad į tą laivą buvo pakrauti ginklai, ir aš galėčiau lažintis iš savo gyvybės dėl šio teiginio patikimumo“, – sakė R. Brigety vaizdo įraše, kuriame išsakomos pastabos.

„Pietų Afrikos Respublikos vykdomas Rusijos ginklavimas.. yra iš esmės nepriimtinas“, – pridūrė jis.

Prezidento C. Ramaphosos biuras atsakė, kad jį nuvylė tai, jog R. Brigety „užėmė neproduktyvią viešą poziciją“.

Prezidento atstovo spaudai Vincento Magwenya (Vinsento Magvenijos) paskelbtame pranešime teigiama, kad šios pastabos „prieštarauja bendradarbiavimo ir partnerystės tarp dviejų šalių dvasiai“.

„Nors iki šiol nebuvo pateikta jokių šiuos įtarimus pagrindžiančių įrodymų, vyriausybė ėmėsi veiksmų atlikti nepriklausomą tyrimą, kuriam vadovaus buvęs teisėjas“, – pridūrė atstovas.

JAV valstybės departamentas laikėsi gerokai švelnesnio tono nei ambasadorius ir palankiai įvertino pažadą atlikti tyrimą.

„Su Pietų Afrikos partneriais ir toliau esame įsipareigoję vykdyti pozityvią darbotvarkę“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis, paminėdamas bendradarbiavimą visuomenės sveikatos, klimato ir prekybos srityse.

Jis atsisakė įvardyti bet kokias potencialias pasekmes Pietų Afrikai. JAV ne kartą perspėjo esanti pasiruošusi nubausti Kiniją, jei ši siųs ginklų Rusijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pietu Afrikos Respublika ruosiasi tapti Centrine Afrikos Respublika? :) Kai su orkais susidesi, tai tiktai bedos turesi...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių