Kremlius: Ukrainos siekis susigrąžinti Krymą – tiesioginė grėsmė Rusijai

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad Ukrainos deklaruojamas siekis susigrąžinti Krymą, kurį Maskva nuo jos atplėšė ir aneksavo 2014 metais, prilygsta „tiesioginei grėsmei“ Rusijos atžvilgiu.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį sakė, kad Krymas yra Ukrainos teritorija ir Kijevo tikslas yra jį išvaduoti.

Tačiau jis akcentavo diplomatinius sprendinius ir nepaminėjo pusiasalio atsiėmimo jėga.

„Kalbėdamas parlamente Zelenskis sakė, kad... Krymo sugrįžimas turėtų būti pagrindinis Ukrainos tikslas ir filosofija“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Mes tai vertiname kaip tiesioginę grėsmę Rusijai“, – pridūrė jis.

„Tokios frazės, žinoma, reiškia, kad Kijevo režimas ketina panaudoti visas turimas priemones, įskaitant jėgą, ir pasikėsinti į Rusijos regioną. Štai kaip mes linkę tai vertinti“, – nurodė D. Peskovas.

Kijevo sąjungininkai Vakaruose pastarosiomis savaitėmis įspėjo, kad Rusija netrukus gali surengti invaziją į Ukrainą ir kad Maskva kaip pretekstu gali pasinaudoti esą iškilusiu pavojumi jos saugumui.

„Karo veiksmų Ukrainoje tikimybė vis dar didelė, – ketvirtadienį sakė D. Peskovas. – Šis klausimas ir toliau kelia itin didelį mūsų susirūpinimą ir nerimą. Matome, kad prie kontaktinės linijos vis labiau intensyvėja provokaciniai veiksmai.“

JAV aukščiausi rango diplomatai ir jų kolegos iš Rusijos ketvirtadienį turi susitikti Švedijoje, Vašingtonui išreiškus susirūpinimą dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos.

Netrukus po Krymo aneksijos prorusiški separatistai užėmė du rytinius Ukrainos regionus. Šis ilgai rusenantis konfliktas jau pareikalavo per 13 tūkst. gyvybių.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Maskvą remiant separatistų kovotojus kariais ir ginklais. Kremlius šiuos kaltinimus neigia.

Anksčiau ketvirtadienį Ukrainos kariuomenė pranešė, kad šią savaitę per susirėmimus su separatistais žuvo vienas jos karių.

Perspėja apie „košmarišką karinės konfrontacijos scenarijų“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį perspėjo, kad į Europą „grįžta košmariškas karinės konfrontacijos scenarijus“, augant įtampai dėl Ukrainos.

Kalbėdamas per Stokholme vykstantį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikimą, S. Lavrovas apkaltino NATO perkeliant savo karinę infrastruktūrą „arčiau Rusijos sienų“.

Ministras taip pat paragino Vakarus rimtai apsvarstyti „atitinkamus siūlymus“, kuriuos Maskva netrukus pateiks, siekdama užkirsti kelią Aljanso plėtrai į rytus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas  portretas
Pamirškit Krymą, chocholai. O tai sudegsit branduolinej ugny kaip musės. Kartu su savo šeimininkais. Grįšit i akmens amžių, nuo kurio netoli ir nuėjot...

O

O portretas
Artėja ruskyno žlugimas

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Ar rusai tikrai durni, ar tik apsimeta tokiais: ,,siekiai išlaisvinti užgrobtas teritorijas yra ,,tiesioginė grėsmė Rusijai"!? O Ukrainai užgrobtos jos teritorijos, pagal rusus yra niekis, gal net palengvinimas? Juk būtent Krymo užgrobimas, teroristinė invazija į Donbasą ir šimtatūkstantinės armijos dislokavimas prie Ukrainos sienų ir yra tiesioginė grėsmė Ukrainai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių