Kremliaus kritiko A. Navalno broliui ir kitiems jo bendražygiams paskirtas namų areštas

Artimiausiems įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiams naujų antivyriausybinių mitingų išvakarėse buvo paskirtas namų areštas, o Rusijos valdžia penktadienį perspėjo, kad protestuotojams gali būti pareikšti kaltinimai dėl dalyvavimo „masiniuose neramumuose“.

Kremliaus kritikai sako, kad valdžia dramatiškai didina spaudimą Rusijos opozicijai, siekdama įbauginti protestuotojus ir užgniaužti prieštaravimus prieš sekmadienį planuojamus naujus mitingus šalyje.

A. Navalno broliui Olegui, įžymiai aktyvistei Liubov Sobol ir protestų grupės „Pussy Riot“ narei Marijai Aliochinai buvo paskirtas namų areštas iki kovo 23 dienos už tariamus ribojimų dėl koronaviruso pažeidimus raginant žmones ateiti į protestus.

Opozicionieriaus Maskvos biuro koordinatoriui Olegui Stepanovui ir vyriausybės atžvilgiu kritiškai nusiteikusių medicinos darbuotojų sąjungos vadovei Anastasijai Vasiljevai irgi skirtas dviejų mėnesių namų areštas.

O. Navalnas jau atliko pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę už lėšų pasisavinimą. Kremliaus kritikai šį nuosprendį vadina paskatintu politinių motyvų. A. Navalno brolis į laisvę paleistas 2018 metais.

A. Navalno šeima ir jo bendražygiai spaudžiami dešimtims tūkstančių rusų praėjusį savaitgalį išėjus į gatves paremti šalies aršiausio V. Putino kritiko, kuris pernai buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Kremliaus kritiko komanda paragino rusus sekmadienį surengti naujų mitingų, kviesdami jo šalininkus Maskvoje sekmadienį vidurdienį (11 val. Lietuvos laiku) susirinkti prie Federalinės saugumo tarnybos (FSB) būstinės Lubiankos aikštėje ir Senojoje aikštėje, kur įsikūrę prezidento administracijos biurai.

Po šeštadienio mitingų visoje Rusijoje iš viso buvo sulaikyta per 4 000 protestuotojų, o po demonstracijų buvo iškelta virtinė baudžiamųjų bylų.

Keli A. Navalno bendražygiai, įskaitant L. Sobol, buvo sulaikyti po šią savaitę policijos atliktų kratų jų butuose ir biuruose.

Maskvoje anksčiau šią savaitę dėl smarkiai sumažėjusio sergamumo lygio buvo panaikinta virtinė suvaržymų dėl COVID-19 – leista dirbti visą naktį barams ir restoranams, taip pat į biurus grįžti visiems įmonių darbuotojams.

Tačiau miesto valdžia nusprendė nenaikinti masinių susibūrimų draudimo.

Sunkius nusikaltimus nagrinėjantis Tyrimų komitetas pareiškė dėl įtarimų kviečiant nepilnamečius protestuoti iškėlęs bylą A. Navalno regioninio tinklo vadovui Leonidui Volkovui, esančiam Vilniuje, ir paskelbęs jo paiešką.

Įspėjimas dėl „masinių neramumų“

Prokurorai ir policija ne kartą perspėjo susilaikyti nuo dalyvavimo „nesankcionuotuose“ renginiuose, o penktadienį Generalinė prokuratūra dar sugriežtino toną, pareiškusi, jog demonstrantai gali būti apkaltinti dalyvavimu masiniuose neramumuose, jeigu per demonstracijas prasiverš smurtas.

A. Navalnas iš sulaikymo įstaigos ketvirtadienį paragino rusus rengti naujus mitingus.

„Dauguma yra mūsų pusėje. Pažadinkime juos“, – parašė jis iš griežtai saugomo tardymo izoliatoriaus „Matrosskaja Tišina“.

Policija sulaikė 44-erių kovotoją su korupcija Maskvos oro uoste, kai jis sausio 17 dieną sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur jis gydėsi po to, kai buvo apnuodytas sovietų mokslininkų sukurta kovine medžiaga „Novičiok“.

Policijos nuovadoje praėjusią savaitę surengtas improvizuotas teismas liepė suimti A. Navalną iki vasario 15 dienos.

Ketvirtadienį teismas atmetė jo advokatų prašymą jį paleisti iki antradienio, kai turi prasidėti rezonansinis teismo procesas.

Opozicionierius įtariamas pažeidęs 2014 metais paskirtos lygtinės pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės sąlygas.

Daugelis protestuotojų sako, kad juos supykdė sprendimas įkalinti A. Navalną, išgyvenusį pasikėsinimą nužudyti. Opozicionierius dėl tos atakos apkaltino FSB.

Kitus demonstrantus supykdė A. Navalno tiriamojo reportažo išvados, kad V. Putinui buvo pastatyti ištaigingi rūmai Juodosios jūros pakrantėje.

Dviejų valandų trukmės reportažas apie rūmus buvo peržiūrėtas jau daugiau nei 100 mln. kartų.

Ta A. Navalno komandos medžiaga privertė V. Putiną paneigti, kad ta valda priklauso jam ar jo artimiesiems.

„Caras turi turėti rūmus“

Penktadienį Latvijoje įsikūrusi populiari naujienų svetainė rusų kalba „Meduza“ paskelbė savo pačios tyrimą dėl pajūrio dvaro.

Remdamasi rangovais, „Meduza“ pareiškė, jog šiam nekilnojamojo turto objektui priklauso 16 aukštų požeminis kompleksas ir kad Federalinė apsaugos tarnyba, atsakinga už prezidentų apsaugą, prižiūri statybos darbus.

Vienas iš rezidencijos statybose dalyvaujančių žmonių sakė, kad Rusijos lyderis turėtų gyventi gerai.

„Caras turi turėti rūmus“, – cituojamas tas nepristatytas asmuo.

Rusijos valstybinė televizija penktadienį pamėgino diskredituoti opozicijos teiginius, kad šalia Gelendžiko miesto esanti valda yra prabangūs rūmai, parodžiusi vaizdo įrašą iš statybų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skolnieciņš

Skolnieciņš  portretas
(Komentāra 3. daļa) Lūgsim visvarenos Latvju Dievus, lai Latvju Dievi palīdz Aleksejam Navaļnijam padarīt Krieviju par miermīlīgu, laimīgu un plaukstošu valsti! Lai Dievi svētī Alekseju Navaļniju! Lai Dievi stāv mums klāt! Ar cieņu pret Alekseju Navaļniju, Skolnieciņš [Latvju Dievu dēls] ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-) Skolnieciņš® ™Skolnieciņš Latvju Dievi mūžam viedi. #Krievija #KrievijasFederācija #LatvjuDievuSvētība #demokrātija #brīvība #pagāni #tiesiskums #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #AleksejsNavaļnijs #BrīvībuNavaļnijam #Skolnieciņš

Skolnieciņš

Skolnieciņš  portretas
(Komentāra 2. daļa) Aleksejs Navaļnijs iestājas par katra Krievijas iedzīvotāja cilvēktiesībām un brīvībām. Aleksejs Navaļnijs iestājas par Krievijā dzīvojošo tautu brīvību un kultūru. Atbalstīsim Alekseju Navaļniju! Iedegsim zaļu svecīti māla svečturī uz galda par godu Dabas Mātei. Iedegsim dzeltenu svecīti māla svečturī uz galda par godu Laimai. Iedegsim pelēku svecīti māla svečturī uz galda par godu Veļu Mātei. Iedegsim tumši zilu svecīti māla svečturī uz galda par godu Pērkonam. Lūgsim visvareno Dabas Māti, lai Dabas Māte svētī Alekseju Navaļniju! Lūgsim visvareno Laimu, lai Laima svētī Alekseju Navaļniju! Lūgsim visvareno Veļu Māti, lai Veļu Māte svētī Alekseju Navaļniju! Lūgsim visvareno Pērkonu, lai Pērkons svētī Alekseju Navaļniju!

Skolnieciņš

Skolnieciņš  portretas
Pašlaik notiek aktīva Alekseja Navaļnija nomelnošanas kampaņa, kuru organizē pašreizējā Krievijas Federācijas valdība. Aleksejs Navaļnijs ir varonīgs, pašaizliedzīgs un drosmīgs cilvēktiesību aizstāvis. Taču valdošajai varai (partijai ‘’Vienotā Krievija’’ un Vladimiram Putinam) viņš nav tīkams, jo atļaujas runāt par neērtām sociālajām problēmām, kā arī paust brīvu un neatkarīgu viedokli par valstī notiekošajiem procesiem. Mūsdienu Krievija piedzīvo demokrātijas nāvi. Diemžēl tagadējā Krievijā valda kapitālistiskā diktatūra, kuru vada partija ‘’Vienotā Krievija’’ kopā ar Vladimiru Putinu. Vārda un viedokļa brīvības Krievijā vairs nav. Šo brīvību vietu ir ieņēmis vadoņa Vladimira Putina personības kults, kā arī lielkrievu šovinisms – pareizticīgo baznīcas un militārais kults. Krievijā dzīvojošās mazās tautas ir jau sen pārkrievotas, Krievijas kultūra grimst totalitārisma purvā. (Komentāra 1. daļa)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių