Kaire savaitgalį rengiamos derybos „dėl palestiniečių reikalo ateities“

  • Teksto dydis:

Kataro ir Kuveito vadovai pirmadienį gavo kvietimus į šeštadienį Kaire įvyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus aptarti „palestiniečių reikalo ir taikos proceso pokyčiai ir ateitis“.

Abiejų šalių valstybinė žiniasklaida apie kvietimus paskelbė kitą dieną po to, kai Kairas per JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) vizitą paskelbė apie ketinimą surengti „regioninį ir tarptautinį aukščiausiojo lygio susitikimą dėl palestiniečių reikalo ateities“.

V. Putinas derasi su Izraelio, Irano ir arabų šalių vadovais dėl taikos regione

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vėliau pirmadienį kalbėsis su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu) ir Egipto vadovu Abdel Fattahu al Sisi (Abdel Fatahu Sisiu), pranešė jo patarėjas.

Pasak Rusijos naujienų agentūrų, Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad V. Putinas anksčiau pirmadienį jau kalbėjosi su savo kolega Sirijoje Basharu al Assadu (Bašaru Asadu) ir Irano prezidentu Ebrahimu Raisi (Ebrahimu Raisiu).

Be to, Rusija pirmadienį vėl paragino Izraelį ir palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“ nedelsiant nutraukti kovos veiksmus bei paskatino lyderius pradėti derybas.

„Šioje aplinkoje dabar svarbiausia nedelsiant nutraukti ugnį ir pradėti politinio susitarimo procesą“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo J. Ušakovą.

„Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau nei 2,7 tūkst. gyvybių.

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

JT Saugumo Taryba rengia posėdį Izraelio ir „Hamas“ karui aptarti

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pranešė, kad aptars Izraelio ir „Hamas“ karą, krizei gilėjant, o žydų valstybei rengiantis sausumos puolimui Gazos Ruože.

Taryba pranešė, kad posėdį pradės pirmadienį 18 val. vietos (antradienį 1 val. Lietuvos) laiku.

Diplomatai teigia, kad bus svarstomi du konkuruojantys rezoliucijų projektai: Rusijos rezoliucija, kurioje raginama nutraukti ugnį ir teikti humanitarinę pagalbą, bet neminima „Hamas“, ir Brazilijos remiama rezoliucija, kurioje „Hamas“ išpuoliai, sukėlę karą, vadinami teroro aktu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių