JT: konsultacijos dėl Ukrainos grūdų iniciatyvos po Rusijos pasiūlymo tęsiasi

Jungtinės Tautos antradienį paskelbė, kad Rusijai sutikus tik 60, o ne įprastoms 120 dienų pratęsti susitarimą dėl itin svarbaus ukrainietiškų grūdų eksporto, konsultacijos šiuo klausimu tęsiasi.

„Jungtinės Tautos padarys visa, kas įmanoma, kad išsaugotų susitarimo integralumą ir užtikrintų jo tęstinumą“, – reporteriams sakė JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) atstovas Jensas Laerke (Jensas Lerkė).

Jis pridūrė, kad „konsultacijos... su visomis šalimis ir įvairiais lygiais tęsiasi“.

J. Laerke komentaras pasirodė po Ženevoje įvykusio Rusijos ir JT pareigūnų vienos dienos susitikimo. Jam pasibaigus Maskva paskelbė, kad, priešingai nuogąstavimams, neprieštaraus vadinamosios Juodosios jūros grūdų iniciatyvos (BSGI) pratęsimui.

Tačiau šį susitarimą, kuriuo siekiama švelninti pasaulinę maisto krizę ir kuris turi baigtis šeštadienį, Rusija sutiko pratęsti tik 60, o ne 120 numatytų dienų.

Ukraina pareiškė, kad Rusijos pozicija pratęsti susitarimą tik 60 dienų prieštarauja pradiniam susitarimui, tačiau neatmetė Maskvos pasiūlymo.

J. Laerke savo ruožtu akcentavo, kad labai svarbu pratęsti susitarimą.

„Geras susitarimas“

„Tai geras susitarimas... Jis labai gerai veikia pasaulines maisto kainas, mažina jas... Maistas atsiranda rinkoje ir reikiamose vietose“, – sakė jis.

„Tad šio prizo neišleidžiame iš akių, ir konsultacijos tęsiasi tai turint galvoje“, – pridūrė jis.

Rusijai 2022 metų vasarį pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, šios šalies Juodosios jūros uostus blokavo karo laivai, bet pagal liepą pasirašytą BSGI leidžiama saugiai eksportuoti pasauliui itin svarbius grūdus.

Ukraina buvo viena svarbiausių grūdų eksportuotojų, ir BSGI padėjo sušvelninti Rusijos karo išprovokuotą pasaulinę maisto krizę.

Iki šiol pagal susitarimą eksportuota beveik 24,3 mln. t grūdų, nurodo JT.

Pradinis 120 dienų susitarimas, pernai liepą sudarytas tarpininkaujant Turkijai ir JT, lapkritį buvo pratęstas dar 120 dienų, iki kovo 18-osios.

Tačiau Kremlius privertė suabejoti nauju pratęsimu, teigdamas, kad nesilaikoma lygiagretaus susitarimo dėl netrikdomo Rusijos maisto ir trąšų eksporto.

Sankcijų išimtys

BSGI susijęs su ukrainietiškų grūdų eksportu, o antruoju susitarimu – tarp Maskvos ir JT – siekiama sudaryti palankesnes sąlygas eksportuoti rusiškus maisto produktus ir trąšas, kuriems netaikomos Maskvai įvestos Vakarų sankcijos.

Pirmadienį Maskva pareiškė, kad sankcijų išimtys tokiam eksportui „iš esmės neveikia“.

Pirmadienį po derybų Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Veršininas sakė, kad Maskva sutiks atnaujinti Ukrainos grūdų eksporto susitarimą, bet tik 60 dienų.

„Mūsų tolesnė pozicija priklausys nuo apčiuopiamos pažangos normalizuojant mūsų žemės ūkio produktų eksportą ne žodžiais, o darbais“, – sakė jis.

Paklaustas apie trumpesnio pratęsimo pasiūlymą, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas reporteriams sakė, jog „iš esmės aišku... kad antroji susitarimo dalis dėl mūsų kol kas netaikoma“.

Neaišku, kuo galėtų pasibaigti tęsiamos konsultacijos.

Paklaustas, ar galėtų pasakyti, kas nutiks kovo 18 dieną, J. Laerke pripažino: „Negaliu.“

„Kas nutiks šeštadienį, pamatysime šeštadienį“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faktas

faktas portretas
Ukraina turi džiaugtis ir bučuoti rusams kojas už tokią dovaną. Pardavus grudus Turkams ar olandams nupirks pas rusausa lašinių, nenumirs iš bado.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių