JK premjerė L. Truss ketvirtadienį gynė savo sprendimą sumažinti mokesčius

  • Teksto dydis:

JK ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras) po kelias dienas trukusios tylos ketvirtadienį ėmėsi ginti savo mokesčių mažinimo politiką, sukėlusią suirutė rinkose ir privertusią Anglijos banką imtis skubios intervencijos.

„Turėjome imtis skubių veiksmų, kad mūsų ekonomika augtų, Didžioji Britanija judėtų į priekį ir susidorotų su infliacija“, – teigė ji radijo stočiai „BBC Radio Leeds“ duotame interviu.

„Ir, žinoma, tai reiškia prieštaringų ir sunkių sprendimų priėmimą, bet aš esu pasirengusi tai padaryti eidama premjerės pareigas“, – teigė ji išsakydama savo pirmuosius komentarus nuo penktadienio, kai buvo pristatytas sumažintas šalies biudžetas.

„Svarbu, kad JK būtų priekyje, kad mes panaudotume visus svertus, kuriais galime paskatinti ekonomikos augimą. Štai ko mes siekiame“, – kalbėjo premjerė.

L. Truss, tapusi ministre pirmininke mažiau nei prieš mėnesį, jau susidūrė su dideliu spaudimu, kai rinkos sureagavo į jos vyriausybės planus sumažinti mokesčius, o svaro kursas nukrito į visų laikų žemumas JAV dolerio atžvilgiu.

Padėtis JK rinkose išlieka labai nepastovi, o centrinis bankas trečiadienį buvo priverstas imtis intervencijos obligacijų rinkoje ir imti pirkti vyriausybės vertybinius popierius, kad būtų išvengta „esminės rizikos“ rinkų stabilumui.

Anglijos bankas paskelbė dviejų savaičių trukmės ilgalaikių JK obligacijų pirkimo programą, kurios apimtis sieks 65 mlrd. svarų (71 mlrd. JAV dolerių), JK pensijų fondams suskubus parduoti investicijas, kad išliktų mokūs.

Pirmadienio rytą svaro kursui JAV dolerio atžvilgiu pasiekus rekordines žemumas, JK centrinis bankas pareiškė, kad „nedvejodamas pakeis palūkanų normas tiek, kiek reikės“, kad pažabotų aukštą infliaciją.

Visgi jis taip pat nurodė, kad prieš visapusiškai įvertindamas ginčytinų vyriausybės planų poveikį, palauks kito pinigų politikos formuotojų posėdžio, numatyto lapkričio 3 dieną.

Opozicijos lyderiai pareikalavo, kad L. Truss atšauktų sekmadienį prasidėsiančią jos Konservatorių partijos kasmetinę konferenciją ir sušauktų neeilinį parlamento posėdį krizei spręsti.

Rinkos nerimauja, kad Didžioji Britanija nebus pajėgi finansuoti savo didžiulių išlaidų įsipareigojimų, paskelbusi apie didžiulį kuro subsidijų paketą kartu su mokesčių mažinimu.

L. Truss gynė savo fiskalinę politiką, kuri apima didžiausio pajamų mokesčio tarifo sumažinimą, teigdama, kad JK subjektams šiuo metu tenkanti mokesčių našta yra didžiausia per 70 metų.

„Sumažinome tuos mokesčius visose srityje. Ir, žinoma, žmonės, kuriems sekasi geriau, paprastai sumoka daugiau mokesčių“, – sakė ji.

Svaro kursas ketvirtadienį vėl smuktelėjo, o buvęs Anglijos banko vadovas Markas Carney (Markas Karnis) pareiškė, kad vyriausybė „sudavė smūgį“ finansinėms institucijoms.

Visgi L. Truss tvirtino, kad ji „labai glaudžiai“ bendradarbiauja su centriniu banku.

Tuo metu Tarptautinis valiutos fondas (TVF) trečiadienį padarė labai neįprastą pareiškimą, kad „atidžiai stebi“ įvykius ir paragino JK vyriausybę pakeisti savo taktiką.

Fondas pažymėjo, kad L. Truss ir iždo kancleris Kwasi Kwartengas (Kvazis Kvartengas) mėgina susidoroti su energijos šoku ir paskatinti augimą.

„Tačiau, atsižvelgiant į padidėjusį infliacijos spaudimą daugelyje šalių, <...> šiuo metu mes nerekomenduojame didelių ir netikslingų fiskalinių paketų“.

TVF pabrėžė, kad svarbu, jog fiskalinė politika netrukdytų „pinigų politikos tikslams“.

Daugelis centrinių bankų, įskaitant Anglijos banką, agresyviai didina palūkanų normas, siekdami atvėsinti dešimtmečius aukštą infliaciją.

„Yra daug žmonių, turinčių įvairių nuomonių, bet manau, kad niekas nesiginčija, jog turėjome imtis veiksmų, kad susitvarkytume su labai labai sunkia ekonomine situacija“, – atkirto L. Truss.

„Mano prioritetas buvo užtikrinti, kad palaikytume Didžiosios Britanijos žmones šią labai sunkią žiemą“, – pridūrė premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių