JK premjeras ragina Vakarus atsikratyti priklausomybės nuo rusiškos energijos

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) antradienį paragino Vakarus atsikratyti „priklausomybės“ nuo rusiškų energijos išteklių, kurie, anot jo, leidžia prezidentui Vladimirui Putinui „šantažuoti“ pasaulį.

Vakarų lyderiai padarė „siaubingą klaidą“, kai leido V. Putinui „išsisukti“ po 2014 metais įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos ir tapo dar labiau priklausomi nuo rusiškos energijos, rašė B. Johnsonas dienraštyje „The Daily Telegraph“.

Dėl to „kai jis (V. Putinas) galiausiai pradėjo savo baisų karą Ukrainoje, jis žinojo, kad pasauliui bus labai sunku jį nubausti“, rašė premjeras.

„Pasaulis negali pasiduoti šiam nuolatiniam šantažui“, – pabrėžė jis.

B. Johnsonas šiuos komentarus paskelbė prieš vizitą į Saudo Arabiją, kur susitiks derybų su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu), degalų kainoms dėl Rusijos karo prieš Ukrainą šoktelėjus į rekordines aukštumas.

„Kol Vakarai bus ekonomiškai priklausomi nuo Putino, jis darys viską šiai priklausomybei išnaudoti“, – rašė britų premjeras.

„Jei pasaulis atsikratytų priklausomybės nuo rusiškos naftos ir dujų, galėtume priversti jį pajausti pinigų stygių, sugriauti jo strategiją ir pastatyti jį į vietą“, – rašė B. Johnsonas.

Jungtinės Valstijos jau uždraudė rusiškos naftos importą, jų pavyzdžiu paseks ir Jungtinė Karalystė, o Europos Sąjunga sutarė tai padaryti „kiek įmanoma greičiau“, rašė premjeras.

Jis pripažino, kad Vakarams rusiškų energijos išteklių atsisakymas „bus skausmingas“.

B. Johnsono atstovas spaudai prieš premjero vizitą į Saudo Arabiją sakė, kad vyriausybė „nori sumažinti nestabilumą ir kainas JK verslui“.

JK vyriausybė vėliau šį mėnesį turi paskelbti šalies energetinio saugumo strategiją. B. Johnsonas sakė, kad būtina investuoti į atsinaujinančiuosius energijos išteklius, įskaitant jūros vėjo elektrinių parkus ir saulės energiją.

Pasak premjero, taip pat reikia „virtinės naujų statymų branduolinės energijos srityje“, įskaitant „mažus modulinius reaktorius ir dideles elektrines“.


Šiame straipsnyje: Borisas JohnsonasRusijaenergijos ištekliaiatsisakymaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių