JK iždo kancleris pratęsė ekonomikos paramos paketą, tačiau padidino mokesčius bendrovėms

Jungtinės Karalystės (JK) iždo kancleris Rishis Sunakas trečiadienį paskelbė apie paramos paketo, skirto padėti šalies ekonomikai išgyventi dėl koronaviruso įvestą karantiną, pratęsimą, tačiau kartu pranešė apie didinamus mokesčius daugumai bendrovių, rašo agentūra „Reuters“.

Pristatydamas naują valstybės biudžetą, R. Sunakas teigė, kad Didžiosios Britanijos ekonomika į priaškrizinį dydį sugrįš 2022 m. viduryje, ar šešiais mėnesiais anksčiau nei buvo prognozuota. Atsigavimą, pasak jo, pagreitins sparčiausia Europoje vakcinacijos nuo koronaviruso kampanija.

Tačiau šalies ekonomika po penkerių metų bus 3 proc. mažesnė nei galėjo būti, jei nebūtų smogusi pandemija, ir šaliai šiuo metu reikia papildomos pagalbos, kadangi vis dar galioja koronaviruso apribojimai, sakė R. Sunakas.

Naujos pristatytos paramos priemonės, be kita ko, apima darbo vietų išsaugojimo programos pratęsimą, daugiau pagalbos savarankiškai dirbantiems žmonems, tolesnį padidintų socialinių išmokų mokėjimą ir PVM lengvatas viešbučių ir restoranų sektoriui.

Taip pat pratęstas mokesčių lengvatos perkantiesiems būstą taikymas.

„Pirma, mes ir toliau darysime viską, ko reikės, kad šią krizės akimirką paremtume Didžiosios Britanijos žmones ir verslą, – parlamentui sakė iždo kancleris. – Antra, kai pradėsime eiti atsigavimo link, mums reikės pradėti tvarkyti viešuosius finansus, ir noriu būti atviras dėl savo planų tai daryti. Ir trečia, šiandienos biudžetu imamės darbų statyti mūsų būsimą ekonomiką.“

Pristatydamas Biudžeto atsakomybės biuro (OBR) prognozes, R. Sunakas sakė, kad šalies ekonomika 2021 m. veikiausiai išaugs 4 proc. Tai mažesnė prognozė nei lapkritį numatyti 5,5 proc., tačiau mažėjimas atspindi dabartinį karantiną, kuris šalyje buvo įvestas šių metų sausį.

Žvelgdamas tolėliau į ateitį, OBR prognozavo, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) 2022, 2023 ir 2024 m. išaugs atitinkamai po 7,3, 1,7 ir 1,6 proc. Lapkritį OBR prognozavo 6,6, 2,3 ir 1,7 proc. augimą.

R. Sunakas pažadėjo daryti „viską, ko reikės“, kad ekonomika išgyventų, jo manymu, paskutinius pandeminių apribojimų mėnesius.

Jis jau išplėtė Didžiosios Britanijos didžiausią skolinimąsi nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, jis netrukus pasibaigsiančiais finansiniais metais pasiekė 17 proc. BVP ir turėtų nusmukti iki vis vien rekordinių 10,3 proc. BVP.

Imdamasis pirmojo mokesčių didinimo žingsnio, R. Sunakas paskelbė apie nuo 2023 m. nuo 19 iki 25 proc. didėsiantį pelno mokestį. Tuomet ekonomika jau turėtų būti atsigavusi po pandeminės krizės.

„Tačiau net ir įgyvendinus šį pokytį, JK vis vien turės mažiausią pelno mokestį G7 (Didžiojo septyneto grupėje) – mažesnį nei Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Italijoje, Japonijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje“, – sakė iždo kancleris.

Verslas, uždirbantis 50 tūkst. svarų sterlingų ar mažiau pelno, turės mokėti naują nedidelio pelno mokestį, neviršysiantį dabartinės 19 proc. ribos.

R. Sunakas taip pat teigė iki 2026 m. įšaldysiantis pinigų sumą, kurią žmonės gali užsidirbti jos neapmokestindami, ir didžiausią pelno mokesčio tarifo ribą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuotraukoje

nuotraukoje portretas
tipiškas britas

Kopustas.

Kopustas. portretas
Tai Blogai, Anglijoje Tinginiai Tuo tik ir Naudojasi nes moka tuos pinigus tikrai Neblogai, bet deja kitu zmoniu saskaita bei Prakaitu. Kiti zmones sunkiai dirba jog kazkokie Lodoriai Dykaduoniai is Valstybes gautu Parama.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių