JK ir ES skirtingai vertina prekybos Šiaurės Airijoje po „Brexito“ taisykles

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga antradienį atrodė prekybos Šiaurės Airijoje klausimu judančios ginčo link, Londonui pavadinus sutartas taisykles netvariomis, o Europos lyderiams pareiškus, kad dėl jų nebus deramasi iš naujo.

Tuo metu pačioje Šiaurės Airijoje didėja politinė įtampa po istorinių praėjusios savaitės rinkimų. Didžiausia šios JK provincijos partija pirmą kartą tapo proairiškų nacionalistų „Sinn Fein“, dabar siekianti vadovauti valdžios pasidalijimo vykdomajai institucijai.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) telefonu kalbėdamasis su kolega Airijoje Michealu Martinu (Mikalu Martinu) sakė, kad vadinamasis Šiaurės Airijos protokolas dėl prekybos po „Brexito“ „savo dabartine forma yra netvarus“.

Dar kartą pagrasindamas vienašališkais žingsniais „labai rimtai“ situacijai išspręsti, B. Johnsonas sakė, kad jo vyriausybė „imsis veiksmų taikai ir politiniam stabilumui Šiaurės Airijoje apsaugoti, jei nebus galima surasti sprendimų“.

Tačiau įspėjimas iškart išprovokavo Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) ir Belgijos premjero Alexander'o De Croo (Aleksandro De Kro) atsaką.

„Niekas neturėtų vienašališkai atsisakyti, pažeisti ar kaip nors keisti mūsų drauge suderinto susitarimo“, – Berlyne per bendrą spaudos konferenciją sakė O. Scholzas.

A. De Croo pridūrė: „Mūsų žinia gan aiški. To nelieskite, tai dalykas, dėl kurio sutarėme.“

„Irimas“

Šiaurės Airijos protokolas, JK išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimo dalis, numato į Šiaurės Airiją iš Didžiosios Britanijos gabenamų prekių patikrinimus ir iš esmės išlaiko provinciją ES prekybos taisyklių sferoje.

Dėl tokio kompromiso buvo sutarta, nes ši provincija turi vienintelę JK sausumos sieną su ES, o atvira siena su kaimynine Airija, Bendrijos nare, yra numatyta 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarime, nutraukusiame dešimtmečius trukusį tarpkonfesinį smurtą dėl britų valdymo Šiaurės Airijoje.

Tačiau protokolas papiktino probritiškus junionistus, teigiančius, kad prekybos per Airijos jūrą patikrinimai atitolina provinciją nuo likusios JK dalies.

Junionistai žada neskirti ministrų į Šiaurės Airijos vykdomosios valdžios instituciją Belfaste, kol protokolas nebus peržiūrėtas, todėl iškilo politinio paralyžiaus tikimybė.

B. Johnsonas ir jo vyriausybė sakė, kad kaip ir junionistai yra susirūpinę protokolo įgyvendinimu, ir ne kartą grasino inicijuoti sustabdymo išlygą. Jie kaltina ES nelankstumu ir pernelyg uoliu taisyklių interpretavimu, keliančiu „ekonominį ir politinį irimą“ Šiaurės Airijoje.

Kalbėdamasis su M. Martinu B. Johnsonas tvirtino, kad kenkiama provincijos 1998 metų taikos susitarimui, pranešė jo biuras.

Praėjusios savaitės rinkimai „dar aiškiau parodė, kad protokolas dabartine savo forma nėra tvarus“, paskelbė Dauningo gatvė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vot tep.

Vot tep. portretas
Borisas visiškai teisus, ta Europos sąjunga savo sprendimuose lenda pati sau į savo užpakalį ir jokio lankstumo sprendžiant bet kokius politinius ar juridinius klausimus net jos pačios viduje nėra. Tai pati griozdiškiausia sąjunga pasaulyje valdoma bandant primesti kitoms tautoms nepriimtinas savo abejotinas ,,VERTYBES"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių