JK apkaltino Maskvą mėginimu į valdžią Ukrainoje atvesdinti prorusišką lyderį

  • Teksto dydis:

Vis didėjant nerimui dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, Jungtinė Karalystė (JK) šeštadienį pareiškė turinti informacijos, kad Maskva „siekia į valdžią Kijeve atvesdinti prorusiškąjį lyderį“.

Įtampa pastarosiomis savaitėmis smarkiai padidėjo, nes Rusija prie Ukrainos sienų yra sutelkusi dešimtis tūkstančių savo karių, taip pat dislokavusi tankų, kovos mašinų, artilerijos ir raketinių sistemų.

Londonas pareiškė matęs įrodymų, jog keli buvę Ukrainos politikai palaiko ryšius su Rusijos žvalgybos tarnybomis ir kad galimu lyderiu yra laikomas buvęs parlamentaras Jevhenas Murajevas.

Kai kurie iš tų asmenų, palaikančių ryšius su Rusijos žvalgybos pareigūnais, „šiuo metu dalyvauja planuojant Ukrainos puolimą“, pareiškė užsienio reikalų ministerija savo pranešime, kuriame visgi nepateikė išsamesnės informacijos apie minėtus įrodymus.

Vienas JAV pareigūnas įtariamą sąmokslą pavadino „keliančiu didelį nerimą“.

Maskva tokias kalbas atmeta ir jas vadina „dezinformacija“ bei ragina Londoną „neskleisti nesąmonių“.

„Dezinformacija, kurią skleidžia JK užsienio, sandraugos ir plėtros biuras (FCDO), yra dar vienas ženklas, kad anglosaksiškų šalių vedamos NATO narės eskaluoja įtampa dėl Ukrainos“, – tviteryje pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Kaltinimai pasirodė baigiantis intensyvių tarptautinių diplomatinių pastangų savaitei, per kurią Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir Sergejus Lavrovas, Vašingtono ir Maskvos vyriausieji diplomatai, sutarė toliau stengtis mažinti įtampą dėl Ukrainos.

Rusija prie sienų su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių, taip pat daug tankų, kitų kovos mašinų, artilerijos ir raketų sistemų.

Maskva neigė planuojanti įsiveržti į kaimyninę šalį, bet Baltieji rūmai įsitikinę, kad toks puolimas dabar gali įvykti „bet kuriuo metu“.

J. Murajevas, Londono įvardytas buvęs parlamentaras, vietą Ukrainos parlamente prarado po 2019 metų rinkimų, kai jo partija nesugebėjo surinkti būtinų 5 proc. balsų.

Jis laikomas Ukrainos televizijos stoties „Naš“ savininku. Reguliavimo institucijos šį kanalą kaltina prorusiškos propagandos transliavimu ir nuo pernai siekia jį uždaryti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Rusija privalo deeskaluoti padėtį

Kiti JK įvardyti politikai yra Mykola Azarovas, Serhijus Arbuzovas, Andrijus Klujevas ir Volodymyras Sivkovičius.

M. Azarovas ėjo premjero pareigas tuo metu, kai Ukrainą valdė prorusiškasis prezidentas Viktoras Janukovyčius. Jie abu pabėgo į Rusiją po 2014 metais Ukrainoje įvykusio sukilimo, per kurį buvo nuversta valdžia, atmetusi spaudimą šaliai judėti arčiau Vakarų.

V. Sivkovičius yra buvęs Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos pavaduotojas, kuriam šią savaitę JAV pritaikė sankcijas dėl tariamo bendradarbiavimo su Rusijos žvalgyba.

O S. Arbuzonas ir A. Klujevas ėjo vicepremjerų pareigas valdant V. Janukovyčiui.

„Šiandien pasirodžiusi informacija atskleidžia Rusijos ardomosios veiklos mastą ir atspindi Kremliaus mąstymą, – sakė britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras). – Rusija privalo deeskaluoti padėtį, nutraukti savo agresijos ir dezinformacijos kampanijas ir eiti diplomatijos keliu.“

Tuo tarpu Vašingtone JAV nacionalinės saugumo tarybos atstovė Emily Horne (Emili Horn) pareiškė: „Tokio pobūdžio sąmokslas kelia didelį susirūpinimą“.

„Ukrainos žmonės turi suverenią teisę apsispręsti dėl savo ateities ir mes palaikome mūsų demokratiškai išrinktus partnerius Ukrainoje“, – pareiškė ji.

Minėti kaltinimai pasigirdo praėjus kelioms valandoms po to, kai JK aukšto rango gynybos šaltinis pranešė, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu priėmė britų kolegos Beno Wallace'o (Beno Voliso) kvietimą susitikti ir aptarti krizę.

„Atsižvelgiant į tai, kad paskutinis mūsų šalių gynybos ministrų susitikimas 2013 metais įvyko Londone, Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pakvietė susitikti Maskvoje“, – nurodė šaltinis.

Ukraina kovos

Vos keli kariniai ekspertai mano, kad Kijevas su savo mažesnėmis pajėgomis, nors ir sparčiai modernizuojamomis, galėtų atlaikyti Rusijos invaziją.

L. Truss penktadienį perspėjo, kad Maskva gali įklimpti į „baisų liūną“, jeigu pasiųstų savo pajėgas į Ukrainą.

„Ukrainiečiai su tuo kovos, tai gali būti liūnas“, – sakė ji.

Britanija yra viena iš keleto Vakarų valstybių, pastaruoju metu pasiuntusių Ukrainai ginkluotės, pavyzdžiui, prieštankinių raketų.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba šeštadienį pasmerkė Vokietiją, kuri atsisako tiekti Kijevui ginklų, ir paragino Berlyną nustoti „kenkti vienybei“ ir „skatinti Vladimirą Putiną“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Ukrainą valdyti turi antirusiškas lyderis

O ka

O ka portretas
O ka chaholams patiems nedaeina kas ka valdo anglai mato o ukrainiecaim patiem nedaeina

Ka Lietuvoje

Ka Lietuvoje portretas
Kalbėt kaip kgb įpėdiniai valdo ir kenkia tautai.tovarišči koncervatos
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių