JAV sutuoktinių pora suimta dėl įtariamo karinių paslapčių pardavinėjimo

Vakarų Virdžinijoje viena amerikiečių pora suimta įtarus, kad jie mėgino parduoti kitai valstybei informacijos apie JAV atominius povandeninius laivus, sekmadienį pranešė Teisingumo departamentas.

42 metų Jonathanas Toebbe (Džonatanas Tebė), dirbantis JAV karinių jūrų pajėgų branduolinių technologijų inžinieriumi, ir jo 45 metų žmona Diana (Dajana) šeštadienį buvo sulaikyti Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentų ir apkaltinti pažeidę Atominės energijos įstatymą, sakoma Teisingumo departamento pranešime.

Beveik metus ši pora „pardavinėjo informaciją, žinomą kaip riboto naudojimo duomenys, susiję su atominių povandeninių laivų konstrukcija, asmeniui, kuris, jų manymu, buvo užsienio valstybės atstovas“, nurodė departamentas ir pridūrė, kad iš tikrųjų tas asmuo buvo su priedanga dirbantis FTB agentas.

Praeitą mėnesį JAV povandeniniai atomlaiviai atsidūrė didelės diplomatinės krizės tarp Paryžiaus ir Vašingtono centre, kai Australija atšaukė didelės vertės užsakymą įsigyti povandeninių laivų iš Prancūzijos.

J. Toebbe, dirbęs karinio laivyno bazėje Anapolyje Merilando valstijoje ir dėl savo darbo pobūdžio turėjęs prieigą prie riboto naudojimo informacijos apie atominius povandeninius laivus, padedant žmonai susitarė parduoti duomenų apie laivų atominius reaktorius už maždaug 100 tūkst. JAV dolerių (86,4 tūkst. eurų) sumą kriptovaliuta, sakoma baudžiamosios bylos medžiagoje.

Kai J. Toebbe pirmąkart pamėgino susisiekti su kitos šalies, kuri teismui pateiktuose dokumentuose neįvardijama, vyriausybe, inžinierius rašė: „Atsiprašau dėl šio prasto vertimo į jūsų kalbą. Prašau persiųsti šį laišką jūsų karinės žvalgybos agentūrai“, sakoma skunde.

„Esu įsitikinęs, kad ši informacija jūsų valstybei bus labai vertinga. Tai ne apgaulė“, – pridūrė J. Toebbe.

Teismo dokumentuose sakoma, kad 2020 metų balandį J. Toebbe paštu išsiuntė užsienio vyriausybei paketą su „įslaptintų duomenų pavyzdžiu ir instrukcijomis, kaip užmegzti slaptą ryšį“, nurodė Teisingumo departamentas.

Skunde nurodoma, kad FTB šį siuntinį perėmė ir kad vienas agentūros agentas apsimetė šios užsienio vyriausybės atstovu, neva turinčiu užmegzti ryšį su pora.

Agentas išsiuntė Jonathanui Toebbe, kuris naudojosi „Alice“ (Elis) slapyvardžiu, elektroninį laišką, siūlydamas dovaną kaip padėką už perduotus duomenis. Tačiau inžinierius pasielgė atsargiai – paprašė susitarti dėl saugios vietos, kur galėtų būti palikti duomenys, taip pat užmokėti jam kriptovaliuta.

Per kelis tolesnius mėnesius pora perdavė agentui keletą SD laikmenų su užšifruotais duomenis. Per pirmąjį perdavimą „SD kortelė buvo įvyniota į plastiką ir įkišta tarp suvožtinio su riešutų sviestu duonos riekelių“, nurodė operacijoje dalyvavęs FTB agentas.

Kitos SD kortelės buvo paslėptos kramtomosios pakelyje ir pleistro „Band-Aid“ pakete.

Sutuoktiniai buvo sulaikyti šeštadienį, kai sutartoje vietoje paliko dar vieną SD kortelę.

JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) gyrė agentūras, prisidėjusias prie „sąmokslo sužlugdymo“ ir „atlikusias šį pirmąjį žingsnį, kad patrauktų kaltininkus atsakomybėn“, sakoma Teisingumo departamento pranešime.

Gynybos departamentas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, šį reikalą komentuoti atsisakė.

Pora spalio 12 dieną turėtų stoti prieš federalinį teismą Vakarų Virdžinijoje.

JAV povandeniniai atomlaiviai pastaruoju metu atsidūrė dėmesio centre, kai Australija ir Jungtinė Karalystė rugsėjį paskelbė naują susitarimą dėl tokių laivių pirkimo. Dėl šio kontrakto kelis mėnesius buvo slapta deramasi.

Kad prisijungtų prie šio susitarimo, Australija nutraukė milijonų dolerių vertės sutartį su Prancūzija. Po šio akibrokšto Paryžius atšaukė iš Kanberos savo ambasadorių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Padauža

Padauža portretas
Aš ne kalbininkas, bet... Antraštė: "[...] dėl įtariamo [...] pardavinėjimo". Ar galima įtarti veiksmą? Jei taip, tai tegul areštuoja tą įtariamą veiksmą, o žmogų, kadangi jis neįtariamas, palieka ramybėj. Veiksmas gali būti įtartinas, o įtariamas- žmogus. Antraštė turėjo būti: ...pora suimta dėl įtarimo, kad pardavinėja... Nu gal aš nemoku kalbėti taisyklingai, tada atsikrapštau (čia- tyčinė klaida) ;) .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių