JAV Nepriklausomybės dienos iškilmės taps D. Trumpo šou

  • Teksto dydis:

Tankai pačiame Vašingtono centre, padangėje skriejantys naikintuvai ir kalba iš Lincolno (Linkolno) memorialo laiptų: sveiki atvykę į prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) netradicinį JAV Nepriklausomybės dienos paminėjimą.

Nors D. Trumpas yra kariuomenės vyriausiasis vadas, jis taip pat prisiėmė pagrindinio renginių vedėjo vaidmenį, ketvirtadienį planuodamas paversti Nepriklausomybės dieną savo asmenine fejerija.

Pasak Kvinipiakų universiteto žiniasklaidos ir popkultūros eksperto Richo Hanley (Ričo Hanlio), Liepos 4-oji šalyje laikoma savotiška politinių „paliaubų“ diena.

„Tai yra diena, kai žmonės gali atidėti į šalį esminius nesutarimus... ir iškelti vėliavą nesileisdami į diskusijas apie politiką, – pridūrė jis. – Paskui, liepos 5-ąją, gyvenimas grįžta į savo vėžes.“

Kaip bebūtų, šiemet įprastas scenarijus perrašomas.

Apie 6 val. 30 min. vietos (penktadienį 2 val. 30 val. Lietuvos) laiku Baltųjų rūmų vadovas užlips daugelio amerikiečių šventu laikomo Lincolno memorialo laiptais, iš kur atidarys beprecedentį renginį „Šlovė Amerikai“ („Salute to America“). Jo dalyvių lauks prezidento kalba, kovos mašinų paradas ir įspūdingas fejerverkų šou.

Virš žiūrovų praskris modifikuotas orlaivis „Boeing 747“, naudojamas kaip prezidentinis lėktuvas „Air Force One“, taip pat triukšmingi, galingi karo lėktuvai, tokie kaip naikintuvai F-35 ir kiti šalies karinio laivyno reaktyviniai orlaiviai.

Netoliese bus galima pamatyti kelis tankus ir kovos mašinas, bet jos tikriausiai nevažinės, nes vikšrai gali apgadinti miesto gatves.

Vis tik dėmesio centre bus ne ginkluotė ar fejerverkai, o pats D. Trumpas.

„Aš – jūsų mylimiausias prezidentas!“ – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“, skelbdamas apie renginį.

„Aš – jūsų mylimiausias prezidentas!“ – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“, skelbdamas apie renginį.

Nešališkumas – praeityje

Amerikiečiams Liepos 4-oji yra ypatinga šventė: ji išsiskiria savo ultrapatriotine nuotaika, kuriai nedaro įtakos įprasti respublikonų ir demokratų ginčai. Be to, ši šventė yra labiau civilinio, o ne karinio pobūdžio.

Daug dėmesio pritrauksiančios prezidento kalbos įtraukimas į iškilmių programą galėtų pakeisti status quo, juolab kad artėjant 2020 metais vyksiantiems prezidento rinkimams antros kadencijos siekiantį D. Trumpą palaiko apytiksliai pusė šalies, o daugelis likusių gyventojų – griežtai nepritaria jo politikai.

Pats prezidentas tvirtina, kad savo kalba jam pavyks sumažinti šią takoskyrą.

„Manau, kad taip. Manau, kad užkariavau daugumos amerikiečių širdis“, – anksčiau šią savaitę sakė jis reporteriams.

Tačiau vos po kelių akimirkų respublikonas pažėrė įprastos kandžios kritikos Demokratų partijai, teigdamas, kad ji užkrautų visiems amerikiečiams 95 proc. tarifo mokesčių naštą ir „sunaikintų“ šalį savo planais dėl valstybės išlaikomos sveikatos apsaugos sistemos.

Tuo metu prezidento kritikai ketina surengti savo paties politinį šou Nacionalinėje alėjoje – bulvare, apimančiame visą teritoriją tarp Lincolno memorialo ir Kapitolijaus.

Kairuolių organizacija „Code Pink“ žada pakelti į orą didžiulį balioną „Mažylis Trumpas“, vaizduojantį prezidentą kaip verkiantį kūdikį su sauskelnėmis.

Dvi veteranų organizacijos savo ruožtu planuoja įgelti valstybės vadovui, dalydami marškinėlius, pagerbiančius velionį senatorių Johną McCainą – dažnai su D. Trumpu nesutardavusį respublikoną.

Pardavėjas, renginių organizatorius, prezidentas

D. Trumpas, buvusi televizijos realybės šou žvaigždė, prieš iškilmes pasitelkia savo didelius renginių organizavimo įgūdžius.

„Stipriausia ir pažangiausia kariuomenė pasaulyje. Neįtikėtinas aviacijos paradas ir visų laikų didžiausi fejerverkai!“ – antradienį paskelbė jis per tviterį, tarsi skaitydamas cirko afišą.

Vien D. Trumpo pasirodymas Lincolno memoriale garantuotai suteiks jam progą pozuoti istorinėms nuotraukoms.

Šis statinys, kuriame yra pilietinio karo laikų prezidento Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) statula, garsius tuo, kad nuo jo laiptų 1963 metais savo legendinę kalbą „Turiu svajonę“ („I Have a Dream“) pasakė JAV pilietinių teisių judėjimo lyderis Martinas Lutheris Kingas (Martinas Liuteris Kingas).

Vis dėl atrodo, kad D. Trumpas pasisėmė įkvėpimo ne iš kovos už pilietines teises kampanijų, o iš Bastilijos paėmimo dienos proga surengto karinio parado, kuriame jis dalyvavo 2017 metais Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) kvietimu.

Sužavėtas idealiai išrikiuotais prancūzų kariais ir karine ginkluote Paryžiaus centre D. Trumpas, sugrįžęs į JAV, pajuokavo, kad „mums teks pamėginti juos pranokti“.

Amerikiečių lyderis iš pradžių siūlė surengti įspūdingą paradą lapkričio 11-ąją švenčiamą Veteranų dieną, bet kilus pasipiktinimui, kad įgyvendinti šį planą gali kainuoti beveik 100 mln. dolerių, jo teko atsisakyti.

Šį ketvirtadienį D. Trumpas turės galimybę įgyvendinti savo siekius kiek mažesniu mastu. Ir sutrukdyti jam galės tik politinių oponentų priekaištai bei tą vidurdienį prognozuojama perkūnija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne cirkas

Ne cirkas portretas
Man patiko multfilmas Donald Duck :)

pitti gerardo

pitti gerardo portretas
Aš gavau 30 000 eurų paskolą iš ponia ROSA BORRIELLO, kuri padėjo man šypsotis jai, kad galiu atlikti savo namo užbaigimą ir ji taip pat tarnauja daugeliui mano kolegų daugiau Norėdami gauti daugiau informacijos, susisiekite su juo el. Pašto adresu: borriello.rosa108@gmail.com

mldc

mldc portretas
Pagaliau pirmasis prezidentas su dideliais pautais, ner cia ko vienam Putkai demonstruot savo susmirdusia technika!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių