JAV įstatymų leidėjai siekia, kad „TikTok“ nutrauktų ryšius su „ByteDance“

JAV įstatymų leidėjai trečiadienį ėmėsi spausti „TikTok“ nutraukti ryšius su savo patronuojančiąja Kinijos bendrove „ByteDance“, antraip ši platforma gali būti uždrausta.

Tai dalis platesnių užmojų užtikrinti, kad socialinių tinklų programėlių kontrolė nebūtų užsienio priešininkų rankose.

Dvipartinė 20 įstatymų leidėjų grupė pristatė įstatymo projektą, neleidžiantį, kad „ByteDance“ kontroliuojamos platformos būtų prieinamos JAV programėlių parduotuvėse ar turėtų prieigą prie žiniatinklio prieglobos paslaugų, nebent jos nebeturėtų ryšių su Kinija.

Teisės aktas taip pat leistų prezidentui išplėsti tokį draudimą ir pritaikyti jį toms socialinių tinklų platformoms, kurios kelia panašią grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Šis įstatymo projektas nutiesia vienintelį kelią, kuriame ši programėlė galėtų tęsti veiklą Jungtinėse Valstijose nekeldama grėsmės amerikiečių laisvei internete, privatumui ir saugumui“, – tvirtino Atstovų Rūmų specialiojo komiteto, besirūpinančio su Kinijos Komunistų partija susijusiais klausimais, pirmininkas Mike‘as Gallagheris.

Trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėdamas apie „TikTok“, Viskonsino respublikonas pridūrė: „Mes tiesiog negalime leisti, kad didžiausio mūsų šalies priešo ir konkurento kontroliuojama programėlė įsigalėtų Amerikos žiniasklaidos terpėje.“

Aptardami naująjį įstatymo projektą, įstatymų leidėjai išreiškė susirūpinimą, kad „TikTok“ tapo svarbiu naujienų šaltiniu jaunosios kartos gretose.

Tačiau „TikTok“ atstovas naujienų agentūrai AFP pareiškė: „Šis įstatymo projektas prilygsta visiškam „TikTok“ uždraudimui, kad ir kaip autoriai bando tai nuslėpti.“

Naujasis įstatymo projektas duotų „ByteDance“ maždaug šešis mėnesius įvykdyti pardavimo sandorį, sakė specialiojo komiteto narys Ilinojaus demokratas Raja Krishnamoorthis.

Įvairūs JAV politikai teigia, kad „TikTok“ globoja Kinijos vyriausybė, be to, ši platforma yra Pekino šnipinėjimo įrankis. Pats socialinis tinklas tai neigia.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kaip gi laisva rinka? m? Ar tai, kas turi veikt kitiems, amerikonams netaikoma? uzkniso ju dvigubi standartai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių