J. Stoltenbergas: per NATO viršūnių susitikimą bus aptartas lėktuvo nutupdymas Minske

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad per birželio viduryje vyksiantį viršūnių susitikimą bus aptartas bendrovės „Ryanair“ lėktuvo priverstinis nutupdymas Minske, kurį jis pavadino „nepriimtinu“ incidentu.

„Sveikinu Jungtinės Karalystės ir kitų NATO sąjungininkų bei ES įvestas sankcijas kaip aiškų signalą, kad bus pasekmių, jei Baltarusijos režimas elgsis taip, kaip pasielgė“, – per spaudos konferenciją su britų ministru pirmininku Borisu Johnsonu sakė J. Stoltenbergas.

„Manau, kad šiuo metu svarbiausia įsitikinti, kad įvestos sankcijos yra visiškai įgyvendinamos. Žinau, kad visi sąjungininkai svarsto galimybę jas sustiprinti“, – pridūrė generalinis sekretorius.

Jis „nepriimtinu“ pavadino nutupdžius lainerį įvykdytą baltarusių opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus ir jo merginos, Vilniuje studijuojančios Rusijos pilietės Sofijos Sapegos sulaikymą. Pasak J. Stoltenbergo, šis klausimas taip pat bus aptartas per birželio 14 dieną Briuselyje vyksiantį viršūnių sutikimą.

„Esu įsitikinęs, kad NATO šalių vadovai susitikę aptars šią situaciją, reaguodami į nepriimtiną Baltarusijos elgesį, taip pat į vis ryžtingesnės Rusijos veiksmus“, – pažymėjo Aljanso vadovas.

„Matome, kad Rusija ir Baltarusija glaudžiai bendradarbiauja“, – pridūrė jis.

Gegužės 23 dieną „Ryanair“ lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo nutupdytas Minsko oro uoste Baltarusijos oro dispečeriams informavus apie tariamą sprogmenį orlaivyje. Ši informacija vėliau nepasitvirtino. Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą.

Dėl šio incidento ES valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šalies teritorijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių