Izraelio premjeras ragina Rumuniją perkelti ambasadą į Jeruzalę

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) penktadienį paragino Rumuniją ir kitas Europos Sąjungos valstybes pasekti Vašingtono pavyzdžiu ir perkelti savo ambasadas į Jeruzalę.

Tokį raginimą B. Netanyahu išsakė per susitikimą Jeruzalėje su Viorica Dancila (Viorika Dančile), vadovaujančia Rumunijos vyriausybei. Rumunija sausį šešiems mėnesiams perėmė pirmininkavimą ES.

„Tikiuosi, kad užkirsite kelią ES priimamoms blogoms rezoliucijoms, nukreiptoms prieš Izraelį, ir, žinoma, perkelsite savo ir kitų (šalių) ambasadas į Jeruzalę, – V. Dancilai sakė B. Netanyahu, kurio žodžius cituoja jo biuras. – Laukiame jūsų Jeruzalėje.“

Pernai Rumunijos vyriausybė, kurią parėmė parlamento vadovas, priėmė pasiūlymo projektą perkelti šalies ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Tokios priemonės buvo imtasi JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pripažinus Jeruzalę Izraelio sostine ir perkėlus ten Jungtinių Valstijų ambasadą. Tokiu būdu amerikiečių lyderis nusigręžė nuo tradicinio diplomatinio konsensuso, kad dėl šio ginčijamo miesto statuso turi būti apsispręsta per taikos derybas tarp izraeliečių ir palestiniečių.

Tačiau savo šalies vyriausybę dažnai kritikuojantis Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas) pasmerkė tokį Bukarešto žingsnį, primindamas, kad izraeliečiai ir palestiniečiai taip ir nepasirašė taikos susitarimo, ir paragino V. Dancilą atsistatydinti.

Lankydamasi Jeruzalėje pernai balandį rumunų premjerė pareiškė, kad pritaria ambasados perkėlimui, bet neturi tam pakankamos paramos gimtojoje šalyje.

Gvatemala yra pirmoji šalis, pasekusi Amerikos pavyzdžiu, o sausio 1 dieną prisaikdintas Brazilijos kraštutinių dešiniųjų prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru) paskelbė, kad jo valstybė taip pat rengiasi perkelti savo atstovybę į Jeruzalę.

Australija gruodį pripažino Vakarų Jeruzalę Izraelio sostine, bet pareiškė neperkelsianti ten savo ambasados iš Tel Avivo, kol nebus pasirašytas taikos susitarimas.

Jeruzalės, kurią žydai, krikščionys ir musulmonai laiko šventuoju miestu, statusas yra vienas aštriausių klausimų izraeliečių ir palestiniečių konflikte.

Žydų valstybė laiko Jeruzalę savo „nedaloma“ sostine, o palestiniečiai siekia, kad Izraelio aneksuota rytinė Jeruzalės dalis būtų pripažinta jų būsimos valstybės sostine.

Dauguma pasaulio šalių laikosi pozicijos, kad dėl Jeruzalės statuso gali būti apsispręsta tik per platesnes izraeliečių ir palestiniečių derybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Įdomu , ar persikėlimo įšlaidas padengia Izraelis

...

... portretas
O kada palestiniečiai planuoja Jeruzalę atsiimt?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių