Įsigaliojo „griežčiausios istorijoje“ JAV sankcijos Iranui

Pirmadienį įsigaliojo „griežčiausios kada nors“ JAV sankcijos Iranui, nukreiptos prieš patį Iraną ir su juo prekiaujančias šalis, informuoja BBC.

Naujosios JAV sankcijos yra nukreiptos prieš Irano naftos ir finansų sektorius. Jos taip pat tiesiogiai paveiks prekybinius ryšius su Iranu palaikančias įmones iš trečiųjų šalių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas gegužę paskelbė, kad jo šalis traukiasi iš 2015 metais pasirašyto Irano branduolinio susitarimo ir atnaujina prieš jį pasirašant Teheranui taikytas sankcijas.

Rugpjūtį įsigaliojo pirmasis sankcijų paketas, tačiau analitikai teigia, kad nuo lapkričio 5 d. įsigaliojusios baudžiamosios priemonės yra pačios reikšmingiausios.

Sankcijomis JAV siekia daryti spaudimą Iranui. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sekmadienį sakė, kad tai griežčiausios kada nors Iranui taikytos sankcijos, o pagrindinis jų tikslas – pakeisti didžiausio terorizmo rėmėjo pasaulyje elgesį.

Kaip pranešama, iš pradžių JAV vyriausybė aštuonioms valstybėms taikys išimtis dėl naujų Irano sankcijų. Tarp jų yra Japonija, Pietų Korėja ir Indija. Įsigaliojus papildomoms baudžiamosioms priemonėms šios šalys galės ir toliau pirkti naftą iš Irano.

Iranas „išdidžiai apeis“ JAV sankcijas

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) pirmadienį pareiškė, kad jo šalis „išdidžiai apeis sankcijas“ naftos ir finansų sektoriams.

„Skelbiu, kad išdidžiai apeisime jūsų neteisėtas ir neteisingas sankcijas, nes jos prieštarauja tarptautinėms taisyklėms“, – per televiziją sakė H. Rouhani.

„Esame ekonomikos karo padėtyje, priešinamės priekabių ieškančiai valstybei, – pridūrė jis. – Nemanau, kas per Amerikos istoriją kas nors kitas, įžengęs į Baltuosius rūmus, buvo taip smarkiai nusistatęs prieš įstatymus ir tarptautinius susitarimus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

rms

rms portretas
laikas padet tuos jankius okupantus i vieta! uztenka jiems vadovauti kaip kam gyventi, arabiskoji usa pries azijos arabus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių