Į Miuncheną vykstantis JAV senatorius: V. Putinas norėtų sakyti, kad iš tikrųjų Amerika puola Rusiją

Jungtinės Valstijos ir toliau tvirtai remia karo draskomą Ukrainą, ketvirtadienį, prieš išvykdamos į didžiausią pasaulyje pasaulinę saugumo konferenciją Vokietijoje, interviu naujienų agentūrai AFP metu sakė vienas iš pagrindinių demokratų senatorių.

Sheldonas Whitehouse'as (Šeldonas Vaithausas) aptarė įvairius klausimus, kurie gali būti svarbūs savaitgalį vyksiančioje Miuncheno saugumo konferencijoje, įskaitant Rusijos vadovo Vladimiro Putino invaziją į Ukrainą ir didėjančią įtampą tarp Vašingtono ir Pekino dėl kaltinimų šnipinėjimu.

Pateikiame keletą jo atsakymų į svarbiausius klausimus.

Pagalba Ukrainai

Dabar, kai respublikonai kontroliuoja Atstovų Rūmus, iškilo abejonių, ar Kongresas ir toliau tvirtins daugiamilijardinės pagalbos paketus Ukrainai.

Tačiau Sh. Whitehouse'as, kuris dirba demokratų kontroliuojamame Senate, teigė, kad susirūpinimas yra perdėtas.

Tačiau tai nekeičia esminio fakto, kad Kinijos elgesys tapo daug karingesnis.

„Pirmiausia reikia pranešti apie abiejų partijų ir abiejų rūmų amerikiečių paramą Ukrainai, kuri priešinasi Rusijos invazijai“, – sakė Sh. Whitehouse'as, kuris į Bavarijos sostinę vyksta kartu su įtakingu respublikonu Lindsey Grahamu (Lindsiu Grejemu)

„Manau, kad priešiškumas tolesnei paramai Ukrainai yra gerokai perdėtas... Manau, kad net tarp Atstovų Rūmų respublikonų vyrauja nuomonė, kad reikia toliau remti Ukrainą“, – pridūrė jis.

Vienintelis kliuvinys būtų, jei būtų nustatyta, kad buvo „didelė korupcija ir Amerikos dolerių ar karinės technikos pasisavinimas“, sakė Sh. Whitehouse'as, išreikšdamas įsitikinimą, kad taip neatsitiks.

Rod Ailendo senatorius naujienų agentūrai AFP sakė, kad „įmanoma“, jog bus pasiektas susitarimas dėl naikintuvų siuntimo į Kyjivą – prieštaringai vertinama idėja, sukėlusi karštas diskusijas Vakarų sąjungininkę remiančių šalių koalicijoje.

„Manau, kad būtų labai naudinga, jei prisidėtų ir kiti sąjungininkai, nes Putinas norėtų sakyti, kad tai tik įgaliotas karas, kad iš tikrųjų Amerika puola Rusiją“, – pridūrė jis.

Klimato krizė

Sh. Whitehouse'as, kuris laikomas vienu iš labiausiai ekologija susirūpinusiu senatorių, išliko optimistiškai nusiteikęs dėl Kongreso galimybių priimti klimato kaitos teisės aktus, net ir respublikonams valdant Atstovų Rūmus.

„Aš jau seniai pritariu anglies dvideginio koregavimui pasienyje ir anglies dvideginio tarifams pasienyje“, – sakė senatorius ir pridūrė, kad „Europos Sąjungai tenka labai svarbus vaidmuo“ įgyvendinant klimato reformas.

Sh. Whitehouse'as turėjo omenyje gruodžio mėnesį paskelbtą ES pareigūnų planą įvesti mokestį importuojamoms prekėms pagal jų gamybos metu išmetamas šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Anglies dvideginio reguliavimo mechanizmas pasienyje (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) būtų pirmasis pasaulyje mokestis už importuojamų prekių paliekamą anglies dioksido kiekį.

Jis išreiškė viltį, kad panašus projektas netrukus galėtų būti priimtas Jungtinėse Valstijose, jei demokratams pavyks pasiekti „konsensusą“ su respublikonais.

„Neleiskite, kad kas nors iš Jungtinių Valstijų jums lieptų mums atsisakyti, sulėtinti, atidėlioti, išsisukinėti“, – sakė Sh. Whitehouse'as, kuris jau daugelį metų ragina Ameriką „atsibusti“ dėl klimato krizės.

„Todėl mano žinia ES šalims Miunchene yra, kaip sako amerikiečiai, „spausti pedalą iki galo“ – t. y. stengtis bet kokia kaina įgyvendinti anglies dvideginio reguliavimo mechanizmas pasienyje“, – sakė demokratų senatorius.

Įtampa tarp JAV ir Kinijos

Kita tema, kuri greičiausiai bus aptarta Miunchene, yra Pekinas ir jo varžybos su Vašingtonu.

„Manau, kad yra žmonių Kongrese, kurie naudoja Kiniją kaip priemonę šališkiems politiniams išpuoliams prieš prezidentą (Joe) Bideną (Džo Baideną)“, – AFP sakė Sh. Whitehouse'as.

„Tačiau tai nekeičia esminio fakto, kad Kinijos elgesys tapo daug karingesnis“, – tęsė jis.

„Mums, kaip šaliai, jau atsibodo, kad Kinija pasinaudojo nesąžiningu ekonominiu pranašumu, susijusiu su prekybos santykiais su Jungtinėmis Valstijomis“, – pridūrė jis.

„Taigi bandymas atremti agresyviai nusiteikusią Kiniją ir atkurti mūsų ekonominę pusiausvyrą po to, kai daugelį metų mumis buvo naudojamasi, manau, yra du labai tinkami dalykai“, – baigė mintį demokratų senatorius. 


Šiame straipsnyje: JAVRusijakaras Ukrainojeparamaklimato krizėkonferencijavokietija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių