Graikijos premjeras smerkia Turkijos „agresiją“ prieš ES viršūnių susitikimą

Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) trečiadienį pasiskundė dėl tebesitęsiančios Turkijos „agresijos“, likus dienai iki numatyto Europos Sąjungos lyderių santykių su Ankara aptarimo.

„Turkijos agresija prieš Kipro Respubliką išlieka, kenkdama Ankaros narystės (ES siekio) kursui ir iš esmės derybų Kipro klausimu atnaujinimui“, – pareiškė K. Micotakis po susitikimo su Kipro prezidentu Niku Anastasiadžiu (Nicos Anastasiades) Atėnuose.

Santykiai su Ankara turėtų būti vienas iš klausimų, numatytų ketvirtadienį prasidedančio 27 ES valstybių lyderių susitikimo darbotvarkėje.

Bendrijai vilčių teikia Turkijos ir Graikijos derybų dėl akvatorijų Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir teisių į ten esančius energijos išteklius atnaujinimas ir planai pritarti naujai Jungtinių Tautų vadovaujamai taikos iniciatyvai padalytoje Kipro saloje.

Tačiau ES lyderiai praėjusią savaitę pareikalavo iš Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) „ilgalaikės deeskalacijos“ santykiuose su Graikija.

Pastarosiomis savaitėmis buvo surengti du Graikijos ir Turkijos ekspertų derybų ratai, išaugus įtampai rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas (Nikos Dendias) yra kviečiamas kitą mėnesį atvykti vizito į Ankarą.

Tačiau praėjusią savaitę N. Dendijas pabrėžė, kad šis vizitas vyks „atitinkamomis sąlygomis“ ir paragino Turkijos pareigūnus „vengti pareiškimų, kurie nepadeda sukurti gerų santykių klimatą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių