Europos žiniasklaida po britų balsavimo: dabar prasideda maišatis

Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) rinkimų pergalė neįtikėtinai didele persvara dominavo Europos žiniasklaidos interneto svetainių pirmųjų puslapių antraštėse – dauguma džiaugėsi, kad pagaliau pavyks rasti išeitį iš politinės aklavietės, nors perspėjo, kad daugiau aiškumo dėl paties „Brexito“ kol kas neatsirado.

Britanijos rinkimų rezultatai paaiškėjo, kai daugumos laikraščių numeriai jau buvo atiduoti  spausdinimui, užtai naujienų svetainės pagrindinį dėmesį skyrė bauginančioms derybų dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo sausio 31-ąją perspektyvoms ir būsimam prekybos susitarimui.

„Johnsonas triumfuoja, bet kokia kaina?“ – klausė Vokietijos „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Vaizduodamas paskutinio „Brexito“ etapo chaotišką perspektyvą leidinys rašo, kad „Jungtinei Karalystei šis naujas laikotarpis bus gerokai mažiau žadantis, nei skelbė išstojimo [stovyklos] propagandininkai“

„Tokiame aštrios geopolitinės konkurencijos tarp galingųjų valstybių pasaulyje veiksmai pavieniui ne visada atsiperka“, – rašoma leidinyje.

Berlyno dienraštis „Tagespiegel“  nurodė, kad B. Johnsonas dabar turi nuspręsti, kokia šalimi ilgainiui nori būti Britanija.

„Jeigu klausysis savo partijos radikalių elementų, jis rizikuoja visiškai nutraukti ryšį su žemynu ir paversti savo šalį mokesčių rojumi – daugelio torių svajone apie „Singapūrą prie Temzės“ “, – rašo „Tagespiegel“.

„Tikrosios grumtynės su ES dar tik prasideda“, – perspėjo Suomijos leidinys „Ilta-Sanomat“ ir pridūrė, kad taip pat „dabar prasideda maišatis“.

Nyderlandų „De Volkskrant“ pripažino, kad Didžiosios Britanijos parlamento rinkimų rezultatai atnešė „didelį palengvėjimą“ B. Johnsonui, tačiau iškėlė naują iššūkį – „kaip išsaugoti Jungtinės Karalystės vienybę“ net ir tariantis dėl „Brexito“.

„Dabar prasideda tikrasis darbas“, – sakoma laikraščio svetainėje.

Tuo metu prancūzų „Le Monde“ perspėja, kad Škotijos separatistinių idėjų atgimimo perspektyvos ir  pasigirstantys raginimai suvienyti Airijos salą, atskiriant ją nuo likusios Jungtinės Karalystės dalies, gali „paversti Borisą Johnsoną, „Brexito“ ministrą pirmininką, suskaldytos karalystės [premjeru]".

Be to balsavimo rezultatus „Le Monde“ įvardina kaip ES nesėkmę: „Šį kartą Europa tikrai neteko Jungtinės Karalystės.“

„Dabar europiečių reikalas yra padaryti teisingą sprendimą: išsaugoti maksimalius ryšius su savo kaimynais“, – rašoma laikraštyje.

Prancūzų dienraščio „Liberation“ ilgametis korespondentas Briuselyje Jeanas Quatremer (Žanas Katremė)  nurodė, kad B.Johnsono pergalė yra dar viena svarbi pamoka Europai.

„Pagaliau Briuselyje nebegirdėsime tam tikrų Europos pareigūnų arba eurokratų, išmintingai postringaujančių, kad „Brexitas“ neįvyks, kad britai yra „pragmatiški“ ir kad mes visi vis tiek galėsime toliau kalbėti angliškai. Ačiū už tai jums, @BorisJohnson“ – J. Quatremer parašė socialiniame tinkle „Twitter“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Na,kad prasides maishatis --tai tiesa …. Airija ir Skotija toki bruzdejima panaudos savo nepriklausomybei , juolab,kad nebe viduramziais

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Tikėjausi jog Brisiui atėjo galas... Brisiaus Galas.

alg

alg portretas
taip ir turejo buti o ne tai ka skelbe musu ziniasklaida kuri mato ti tai kas jai priimtina o ne realia tikrove britai nusprende gyventi savo galva o ne ta ka propaguoja leiboristai ir europos liberalai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių