ES ragina siekti „stipresnio pasitikėjimo“ su JAV po ginčo tarp Paryžiaus ir Vašingtono

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) trečiadienį paragino siekti didesnio tarpusavio pasitikėjimo su Jungtinėmis Valstijomis, susitikęs su amerikiečių valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) po to, kai tarp Vašingtono ir Paryžiaus įsiplieskė ginčas.

„Galime sukurti stipresnį tarpusavio pasitikėjimą“, – sakė J. Borelis A. Blinkenui po JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo kolegos iš Prancūzijos Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) pokalbio telefonu.

J. Bidenas praėjusią savaitę paskelbė apie naują Australijos, JAV ir Jungtinės Karalystės gynybos aljansą (AUKUS) ir ketinimus Australijai perduoti JAV branduolinių povandeninių laivų technologijas.

Be povandeninių laivų laivyno, AUKUS suvienys jėgas ir dėl kibernetinių, dirbtinio intelekto (DI), ypač taikomojo DI, kvantinės technologijų, tam tikrų povandeninių pajėgumų.

Dėl šio pakto Kanbera atšaukė milžinišką sutartį dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo.

Prancūzija savo ruožtu atšaukė konsultacijoms savo ambasadorius Vašingtone ir Kanberoje. Trečiadienį pranešta, kad E. Macronas nurodė ambasadoriui grįžti į Jungtines Valstijas.

E. Macronas ir J. Bidenas taip pat sutarė pradėti „išsamias konsultacijas“, kad atkurtų pasitikėjimą, bei spalio gale susitikti Europoje

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių