ES po pranešimų apie piktnaudžiavimą žemės ūkio biudžetu: netoleruojame sukčiavimo

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) pirmadienį pareiškė „netoleruojanti sukčiavimo“, kai dienraštis „The New York Times“ paskelbė apie įtarimus, kad ES žemės ūkio biudžetas bloko rytų šalyse yra naudojamas politinės korupcijos rėmimui.

EK turi „aiškias taisykles finansų valdymui“ ir „rimtai priima bet kokius piktnaudžiavimo kaltinimus“, tikino vienas Komisijos atstovas Danielis Rosario.

Kita EK atstovė Mina Andrejeva sakė, kad tokius kaltinimus tiria Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF), o atsakomybė tinkamai valdyti biudžetą tenka pačioms šalių narių vyriausybėms.

„Nenorime vaduoti šalių vyriausybių, – sakė ji. – Negalime ir nenorime dirbti už jas.“

Tokių EK komentarų sulaukta kitą dieną po to, kai dienraštyje „The New York Times“ buvo paskelbta, kad tam tikra suma iš ES 59 mlrd. eurų žemės ūkio subsidijų, priskiriamų Bendrajai žemės ūkio politikai (CAP), yra naudojama „oligarchų ir politikos mecenatų“ rėmimui Vengrijoje ir Čekijoje.

„The New York Times“ rašė, kad ši biudžeto sistema yra „paveikta korupcijos ir asmeninių tikslų“ ir yra per daug svarbi ES vieningumui, kad joje būtų vykdomos esminės reformos.

EK atstovai pabrėžė, kad anksčiau OLAF yra identifikavusi piktnaudžiavimo atvejų, o šiuo metu yra vykdomi tyrimai. Atstovai pridūrė, kad ES tik dabar galės kreiptis į Europos prokuratūrą, kad šis lėšų piktnaudžiavimo atvejis būtų ištirtas.

„Turime tam tikrą sistemą, kuri veikia“, – sakė D. Rosario. Jis pridūrė, kad šiuo metu yra tiriamos interesų konflikto problemos, apie kurias buvo rašoma dienraštyje „The New York Times“.

CAP yra laikoma labai svarbia ES biudžeto dalimi, kadangi ji užima apie 40 procentų viso bloko biudžeto ir yra atsakinga už didžiausias bloko išlaidas.

Nors EK buvo siūliusi CAP lėšas sumažinti, tokios šalys narės kaip Prancūzija ir Ispanija ryžtingai tvirtina, kad lėšų suma turi likti tokia pat, kadangi ji yra ypač svarbi ES augimui ir vieningumui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių