ES po Maskvos invazijos į Ukrainą stiprina kovą su Rusijos dezinformacija

Europos Sąjunga antradienį pažadėjo aktyviau kovoti su Rusijos dezinformacija, tvyrant nerimui dėl Maskvos kišimosi po invazijos į Ukrainą.

ES jau uždraudė Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių RT ir „Sputnik“ transliacijas visoje Bendrijos teritorijoje, siekdama pažaboti, anot Briuselio, pagrindinius „Kremliaus manipuliavimo ekosistemos ginklus“.

Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sakė pasiūlysiantis naują mechanizmą, leisiantį ES imtis sankcijų prieš Maskvos „piktybinius dezinformacijos veikėjus“.

„Matome, kaip Rusija tęsia puolimą prieš Ukrainą“, – sakė J. Borrellis, Strasbūre kreipdamasis į Europos Parlamento narius.

„Šis puolimas skaudžiai akcentuoja, kodėl turime skirti daugiau dėmesio kišimuisi iš užsienio ir ypač užsienio dezinformacijai bei manipuliavimui informacija“, – kalbėjo jis.

Dabar kaip niekada anksčiau svarbu pasiekti Rusijos žmones ir suteikti jiems informacijos. Turėtų būti panaudoti visi įmanomi kanalai.

J. Borrellis pasmerkė Kremliaus vykdomą susidorojimą su nepriklausoma žiniasklaida ir visapusiškas „Rusijos propagandos mašinos“ pastangas šalies viduje pateisinti prieš Ukrainą pradėtą karą ir nukreipti dėmesį nuo to, kas ten vyksta.

„Prezidentas (Vladimiras) Putinas nori, kad jo šalis būtų akla ir kurčia. Dar labiau, manau, prezidentas Putinas norėtų, kad Rusijos žmonės būtų apatiški“, – sakė europarlamentarams Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja vertybių ir skaidrumo klausimais Vera Jourova.

„Dabar kaip niekada anksčiau svarbu pasiekti Rusijos žmones ir suteikti jiems informacijos. Turėtų būti panaudoti visi įmanomi kanalai“, – pridūrė ji.

V. Jourova gyrė srautinio transliavimo milžinės „Netflix“ sprendimą nutraukti savo paslaugų teikimą Rusijoje.

„Prezidentas Putinas nori, kad žmonės turėtų pramogų ir nekreiptų dėmesio į tai, kas vyksta“, – sakė ji.

„Būtų neteisinga matyti pramogaujančius rusus, kai kaimynystėje žudomi ukrainiečiai“,  – kalbėjo V. Jourova.

ES jau anksčiau ėmėsi priemonių kovoti su Kremliaus dezinformacija, kai Rusija 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį ir ėmė kurstyti karą tos šalies rytuose.


Šiame straipsnyje: Europos Sąjungakaras UkrainojeRusijadezinformacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių