E. Muskas siūlo 100 mln. premiją geriausio CO2 izoliavimo metodo išradėjui

JAV milijardierius Elonas Muskas (Ilonas Maskas), bendrovių „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas, pasiūlė 100 mln. JAV dolerių (apie 82,2 mln. eurų) premiją už geriausio metodo sumažinti atmosferoje pasklidusių šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį išradėjui.

„Aukoju 100 mln. dolerių premijai už geriausią anglies sugaudymo technologiją“, – per „Twitter“ parašė verslininkas ir pažadėjo daugiau detalių paskelbti ateinančią savaitę.

Kaip praneša televizija CNBC, šiuo metu stengiamasi sukurti technologijų, leidžiančių iš oro sugaudyti CO2 perteklių arba užtikrinti, kad anglies dvideginio būtų mažiau išmetama įmonėse ir elektrinėse. Taip pat ieškoma būdų, kaip būtų galima anglies dvideginį saugiai izoliuoti po žeme, kad jis nebepatektų į atmosferą.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) duomenimis, pasaulyje šiuo metu veikia 20 komercinių projektų, skirtų kaupti anglies dvideginį, jį saugoti ir naudoti. Nuo 2017 metų buvo pritarta 30-iai naujų projektų, bet TEA pabrėžia jų skaičius turi reikšmingai padidėti, šalims siekiant įvykdyti 2015 metų Paryžiaus sutarties įpareigojimus dėti pastangas, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau kaip 2 Celsijaus laipsniais, palyginu su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos. Optimaliu atveju turėtų būti siekiama, kad atšilimas neviršytų 1,5 laipsnio.

Kaip rodo agentūros vertinimai, CO2 gaudymo, laikymo ir naudojimo projektai gali padėti beveik 20 proc. sumažinti bendrą į atmosferą dėl žmogaus veiklos patenkantį anglies dvideginio kiekį, taip pat 70 proc. sumažinti išlaidas, reikalingas kovai su klimato kaita. Pažymima, kad aplinką labiau tausojančias technologijas sunkiojoje pramonėje įdiegti yra sunkiau ir brangiau nei įmonėse įrengti išmetalus surenkančias sistemas.

Šį mėnesį E. Muskas aplenkė internetinės prekybos milžinės „Amazon“ vadovą Jeffą Bezosą (Džefą Bezosą) turtingiausių pasaulio žmonių reitinge. Kaip rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ skelbiamas „Milijardierių indeksas“, „Tesla“ vadovo kapitalas siekia 201 mlrd., o J. Bezoso – 193 mlrd. JAV dolerių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių