Dmytro Kuleba - sąžiningas Ukrainos diplomatijos veidas

  • Teksto dydis:

Dmytro Kuleba, trečiadienį atsistatydinęs iš aukščiausiojo Ukrainos diplomato pareigų, nenuilsdamas keliavo po pasaulį, prašydamas didesnės karinės paramos ir leidimo Kyjivui smogti į taikinius toli Rusijoje.

43 metų D. Kuleba buvo jauniausias Ukrainos užsienio reikalų ministras, kai 2020 m. jį paskyrė prezidentas Volodymyras Zelenskis, ir yra žinomiausias asmuo, atsistatydinęs per didelį vyriausybės pertvarkymą.

Ambasadoriaus sūnus, akiniuotas karjeros diplomatas yra vienas talentingiausių viešų kalbėtojų Ukrainos politikoje. Po 2022 m. Rusijos pradėtos invazijos D. Kuleba tapo pažįstamu veidu Vakaruos, kur jis gynė Kyjivo poziciją ir prašė ginklų.

„Mes žinome, kaip laimėti. Ir laimėsime“, – sakė jis 2022 m. JAV televizijos laidoje “The Late Show“ ir sulaukė audringų studijos žiūrovų plojimų. Tačiau, kaip ir V. Zelenskis, konfliktui užsitęsus, jis akivaizdžiai nusivylė Vakarų nuovargiu ir lėtu ginklų tiekimu. „Kai Ukraina turi viską, ko jai reikia, mums netrūksta drąsos ir karinių įgūdžių veržtis į priekį ir laimėti“, – šią savaitę CNN sakė D. Kuleba apie netikėtą Kyjivo įsiveržimą į Rusijos Kursko sritį šią vasarą.

Populiari asmenybė

D. Kuleba buvo populiarus ir namuose, jokios jo pasitraukimo priežastys nepateikiamos. Tačiau šaltiniai Ukrainos prezidento administracijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis buvo kritikuojamas dėl jo vadovaujamos ministerijos veiklos ir patyrė V. Zelenskio personalo vadovo Andrijaus Jermako spaudimą.

Kalbama, kad jį pakeis jo pavaduotojas Andrijus Sybiga, buvęs ambasadorius Turkijoje ir buvęs prezidento biuro darbuotojas.

Pastaruosius mėnesius D. Kuleba mėgino įtikinti Vakarus leisti Kyjivui panaudoti jų tiekiamus ginklus smogti į karinius taikinius toli Rusijoje ir atmetė Vakarų baimę dėl eskalacijos kaip „pasiteisinimą nieko nedaryti“.

Nepaisant svarbiausių sąjungininkių pasipriešinimo, jis pelnė susižavėjimą savo bendravimo įgūdžiais.

„Ilgi pokalbiai naktiniuose traukiniuose, per Didžiojo septyneto (G7) susitikimus, fronto linijose, Briuselyje, priešais susprogdintą elektrinę. Yra nedaug žmonių, su kuriais bendradarbiavau taip glaudžiai, kaip su jumis“, – trečiadienį santykius su D. Kuleba prisiminė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, savo įrašą anglų kalba paskelbusi socialiniame tinkle X. 

„Nekorumpuotas“

Ukrainos politologas Mykola Davydiukas naujienų agentūrai AFP sakė, kad D. Kuleba buvo „vienas geriausių Ukrainos užsienio reikalų ministrų“. „Jis nebuvo korumpuotas ir elgėsi visiškai kaip Vakarų diplomatas, kalbėjo keliomis kalbomis ir bendravo su visais“, nenustelbdamas V. Zelenskio, pridūrė jis.

D. Kuleba gimė Sumuose, Ukrainos šiaurės rytų mieste, dabar nuolatos apšaudomame Rusijos, Kyjive studijavo tarptautinius santykius. Diplomatinę karjerą jis pradėjo šio amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžioje, bet 2013 m. pasitraukė, pasmerkęs buvusį prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių ir prisidėjęs prie jį nuvertusio Maidano protestų judėjimo. Jis vėl pradėjo dirbti Ukrainos užsienio reikalų ministerijoje audringais 2014-aisiais, kai Rusija aneksavo Krymą ir šalies rytuose prasidėjo karas.

A. Sybigos paskyrimas balandį D. Kulebos pavaduotoju buvo vertinamas kaip prezidento kanceliarijos siekis labiau kontroliuoti Užsienio reikalų ministeriją.


Šiame straipsnyje: UkrainaDmytro Kuleba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių