D. Trumpas visiškai pasitiki generaliniu prokuroru, pastarasis nusišalins nuo tyrimo

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė visiškai pasitikintis generaliniu prokuroru Jeffu Sessionsu (Džefu Sešnsu), nepranešusiu, jog pernai per rinkimų kampaniją buvo du kartus susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone.

D.Trumpas ketvirtadienį sakė žurnalistams, kad jam nebuvo žinoma apie generalinio prokuroro susitikimus su Sergejumi Kisliaku.

Paklaustas, ar jis vis dar pasitiki J.Sessionsu, prezidentas atsakė: „Visiškai“.

Tai D.Trumpas teigė JAV Senato demokratų lyderiui ketvirtadienį pareikalavus, kad generalinis prokuroras atsistatydintų.

J.Sessionsas iš pat pradžių buvo lojalus D.Trumpo šalininkas, vėliau tapo vienu svarbiausių veikėjų jo rinkimų kampanijoje bei pereinamojo laikotarpio komandoje.

Sausį per jo kandidatūros į generalinio prokuroro postą svarstymą, paklaustas, ką darytų, jei „kas nors susijęs“ su kampanija būtų palaikęs ryšius su Rusijos vyriausybe, neatskleidė bendravęs su šios šalies ambasadoriumi. Jis tiesiog atsakė, kad nebendravo su rusais.

Teisingumo departamento atstovė Sarah Isgur Flores (Sara Isgur Flores) trečiadienį vakare dar tvirtino, kad „jo atsakyme nebuvo absoliučiai nieko klaidinama“.

Vis dėlto toks atsakymas nepatiko demokratams, kurie dar iki trečiadienio siekė, kad J.Sessionsas nusišalintų nuo vykstančio federalinio tyrimo, ir kėlė klausimų, ar jis gali tinkamai prižiūrėti šį procesą.

Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelousi) iš Kalifornijos kaltino J.Sessionsą „melavimu po priesaikos“ ir pareikalavo, kad jis atsistatydintų. Kiti demokratai ragino jį nusišalinti nuo tyrimo.

Praėjusiais metais, būdamas Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto aukšto rango narys, J.Sessionsas daugiau kaip 25 kartus kalbėjosi su užsienio šalių ambasadoriais. Teisingumo departamento žiniomis, jis dukart bendravo su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku.

Departamentas nurodė, kad pirmą kartą jie susitiko rugsėjį, kai jis buvo senatorius, o antrą – po vasarą strateginių tyrimų institute „Heritage Foundation“ pasakytos kalbos, kai prie jo pasikalbėti priėjo keli ambasadoriai, tarp kurių buvo ir S.Kisliakas.

J.Sessionsas nusišalins nuo tyrimo

J. Sessionsas ketvirtadienį pranešė nusišalinsiąs nuo tyrimo dėl įtariamo Rusijos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus, paaiškėjus, kad pernai per rinkimų kampaniją jis buvo du kartus susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone ir to neatskleidė Kongresui.

J.Sessionsas atmetė bet kokias prielaidas, kad jis ką nors suklaidinti dėl kontaktų su Rusijos diplomatu Sergejumi Kisliaku: „Tai nebuvo mano tikslas. Tai netiesa“.

Generalinis prokuroras sakė sprendimą nusišalinti priėmęs po kolegų rekomendacijų nusišalinti nuo tyrimų, susijusių su prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kampanija, nes jis ir pats joje dalyvavo.

Tačiau J.Sessionsas pridūrė, kad šis jo pareiškimas „neturi būti interpretuotas kaip patvirtinimas apie kažkokio tyrimo egzistavimą“.

Baltieji rūmai gina J.Sessionsą, nors pareigūnai teigia pirmą kartą apie jo kontaktus su Rusijos ambasadoriumi sužinoję iš žurnalisto trečiadienio naktį. Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) neseniai pareiškė visiškai pasitikintis generaliniu prokuroru ir manantis, kad jam nereikia nusišalinti nuo tyrimų.

Teisingumo departamentas pareiškė, kad J.Sessionsas nepadarė nieko netinkamo bendraudamas su rusų diplomatu ar atsakydamas į klausimus Kongresui, nors vis pasikartojantys kaltinimai Rusijai dėl kišimosi į pernai vykusių JAV prezidento rinkimų procesą skatina demokratų raginimus prokurorui ne tik nusišalinti nuo tyrimų, bet ir atsistatydinti.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių