D. Trumpas skundžiasi tapęs „perversmo“ auka

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pasmerkė apkaltos tyrimą dėl jo veiksmų pavadindamas jį „perversmu“.

Tai jis sakė valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo (Maikui Pompėjui) siekiant sutrukdyti penkiems buvusiems ir dabartiniams Valstybės departamento darbuotojams liudyti tyrimui dėl įtarimų, kad D. Trumpas piktnaudžiavo savo įgaliojimais siekdamas gauti kompromituojančios medžiagos iš Ukrainos apie galimą savo varžovą 2020 metų prezidento rinkimuose.

Kasdien sužinodamas vis daugiau [informacijos], prieinu prie išvados, kad tai, kas vyksta, nėra apkalta; tai yra PERVERSMAS.

„Kasdien sužinodamas vis daugiau [informacijos], prieinu prie išvados, kad tai, kas vyksta, nėra apkalta; tai yra PERVERSMAS“, – parašė JAV prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

„[Juo] siekiama atimti žmonių valdžią, jų BALSĄ, jų laisves, jų Antrąją pataisą, religiją, kariuomenę, pasienio sieną ir Dievo duotas jų, kaip Jungtinių Amerikos Valstijų piliečių, teises!“ – rašė jis.

Tuo metu M. Pompeo apkaltino tris demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų komitetų pirmininkus, vykdančius apkaltos tyrimą, „bandant bauginti, uiti pasižymėjusius Valstybės departamento profesionalus ir nederamai su jais elgtis“.

Tačiau demokratai apkaltino diplomatijos vadovą kliudant tyrimui ir, kaip pranešė žiniasklaida, suplanavo pokalbius su mažiausiai dviem diplomatais, tiesiogiai dalyvavusiais Ukrainos reikale.

Pirmasis apkaltos mūšio susirėmimas

Tai buvo pirmas didelis jau kelias dienas trunkančio apkaltos tyrimo susirėmimas, intensyvėjant politinei ir teisinei D. Trumpo apsiausčiai.

D. Trumpas gali tapti vos trečiu prezidentu per JAV istoriją, kuriam Kongresas surengia apkaltą, galinčią nulemti jo teismą Senate.

Demokratai praėjusią savaitę nusprendė siekti apkaltos dėl informatoriaus skundo ir Baltųjų rūmų skambučio išklotinės, rodančių, kad D. Trumpas spaudė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pateikti jam politiškai naudingos informacijos apie buvusį viceprezidentą demokratą Joe Bideną (Džo Baideną).

J. Bidenas turi daugiausiai galimybių tapti Demokratų partijos kandidatu į prezidentus ir kitų metų rinkimuose varžytis su D. Trumpu.

Mike Pompeo / Scanpix nuotr.

Trijų įtakingų Atstovų Rūmų demokratų – Žvalgybos komiteto pirmininko Adamo Schiffo (Adamo Šifo), Užsienio reikalų komiteto pirmininko Elioto Engelio ir Priežiūros komiteto pirmininko Elijah Cummingso (Elaidžos Kamingso) – pirmasis žingsnis buvo nurodyti M. Pompeo ir D. Trumpo asmeniniam advokatui Rudy Giuliani (Rudžiui Džulianiui) perduoti dokumentus ir iškviesti liudyti penkis diplomatus.

M. Pompeo perspėjamas netrukdyti

M. Pompeo laiškas Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetui rodytų, kad komitetai gali būti priversti iškviesti penkis minėtus diplomatus, o Valstybės departamentas ir Baltieji rūmai galėtų siekti apriboti tai, apie ką jie gali kalbėti.

„Esu susirūpinęs dėl jūsų pareikalavimo aspektų, – E. Engeliui antradienį rašė diplomatijos vadovas. – Netoleruosiu tokios taktikos ir naudosiuosi visomis man prieinamomis priemonėmis, kad užkirsčiau kelią ir demaskuočiau bet kokius mėginimus įbauginti pasišventusius profesionalus.“

Tačiau naujienų pranešimuose sakoma, kad buvęs Valstybės departamento specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris liudys ketvirtadienį, o buvusi JAV ambasadorė Ukrainoje Marie Yovanovitch (Mari Jovanovič) už uždarų durų liudys spalio 11 dieną.

R. Giuliani prašė K. Volkerio padėti spausti V. Zelenskį, o M. Yovanovitch anksčiau šiais metais buvo atleista, nes, kaip pranešama, priešinosi šioms pastangoms.

Minimi trys komitetų pirmininkai antradienį pareiškimu perspėjo M. Pompeo, jog bet kokios pastangos sutrukdyti liudininkams kalbėtis su jais yra „neteisėtos ir bus trukdymo vykdyti apkaltos tyrimą įrodymas“.

„Sekretorius Pompeo, kaip pranešama, dalyvavo telefoniniame pokalbyje, kai prezidentas spaudė Ukrainą apšmeižti jo politinį oponentą“, – sakė jie ir apkaltino diplomatijos vadovą interesų konfliktu.

„Jei tai tiesa, sekretorius Pompeo dabar yra faktų liudytojas apkaltos tyrime. Jis neturėtų priimti jokių sprendimų dėl liudytojų parodymų ar dokumentų rengimo“, – teigė trijų komitetų pirmininkai.

D. Trumpo asmeninis advokatas R. Giuliani užsiminė, kad gali nevykdyti pirmadienį išduoto Atstovų Rūmų šaukimo.

R. Giuliani anksčiau šiais metais kelis mėnesius bendravo su Ukrainos pareigūnais ir skatino juos tirti J. Bideno, kurio sūnus turėjo verslo ryšių Ukrainoje, veiklą.

D. Trumpas puola A. Schiffą ir informatorių

JAV žiniasklaida pranešė, kad Valstybės departamento generalinis inspektorius, nepavaldus M. Pompeo kontrolierius, paprašė trečiadienį surengti skubų susitikimą su aukšto rango Kongreso darbuotojais.

Kol M. Pompeo ir R. Giuliani grūmėsi su Atstovų Rūmų komitetais, D. Trumpas suintensyvino savo asmeninius išpuolius prieš apkaltos tyrimui vadovaujantį A. Schiffą ir anoniminį informatorių.

„Kodėl Kongreso narys Adamas Schiffas neapkaltinamas apgavikišku pareiškimo išgalvojimu ir jo perskaitymu Kongresui? Tai dar viena demokratų apgaulė!“ – sakė jis.

Pirmadienį D. Trumpas kalbėjo, kad Baltieji rūmai bando gauti daugiau duomenų apie informatorių, kurio anonimiškumą gina įstatymas.

Tačiau abiejų partijų politikai perspėjo prezidentą negrasinti ir nebandyti demaskuoti informatoriaus, kuris, kaip pranešama, yra CŽV analitikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių