D. Trumpas palygino FED su užsispyrusiu vaiku

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį vėl užsipuolė Federalinį atsargų banką (FED), sakydamas, kad JAV centrinio banko nenoras mažinti palūkanų normas kenkia šalies ekonomikos plėtrai.

Praėjusią savaitę FED nepakeitė palūkanų, bet nurodė, kad gali greitai jas sumažinti, jeigu pablogės ekonominės perspektyvos.

„Nors FED nežino, ką daro, mes galime turėti vieną iš geriausių birželio mėnesių per visą Jungtinių Valstijų istoriją“, – paskelbė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“, pridurdamas, kad žemesnės palūkanų normos būtų kilstelėjusios JAV bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo rodiklį iki 5 proc.

„Dabar FED elgiasi kaip užsispyręs vaikas, nors reikia mažinti palūkanas, kaip tai daro kitos šalys“, – pabrėžė Jungtinių Valstijų prezidentas.

Praėjusią savaitę FED vadovas Jerome`as Powellas užsiminė apie palūkanų apkarpymą, atkreipdamas dėmesį į prekybos ginčus ir lėtėjančią pasaulio ekonomikos plėtrą.

Tačiau J. Powellas patikino, kad jo valdomo centrinio banko politinė nepriklausomybė kenčia dėl tokių D. Trumpo pareiškimų. Vis dėlto, pasak jo, bankas nekreipia jokio dėmesio į politinį spaudimą.

Nuo 2015 metų palūkanų normos buvo padidintos jau devynis kartus, tačiau kitas žingsnis gali būti jų apkarpymas.

Tuo metu JAV ekonomika siunčia prieštaringus signalus. Vartotojų pasitikėjimo ir verslo aktyvumo tyrimai geri, o nedarbo lygis laikosi arti 50-ties metų žemumų. Tačiau šalies ūkio augimas antrąjį šių metų ketvirtį gali būti beveik perpus lėtesnis negu pirmąjį. Be to, lėtėja gamyba ir smunka verslo investicijos.

D. Trumpo grasinimas įvesti tarifus dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos prekėms taip pat sukrėtė pasaulio ekonomiką.


Šiame straipsnyje: FEDDonaldas TrumpasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne politikas

Ne politikas portretas
Prezidentai ateina ir iseina, o bankai tai turbut amzini.

o

o portretas
sionista nekreipia i ji demeso pakalbes ir apsiramins .....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių