D. Trumpas atšauks B. Obamos švarios energetikos planą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį pasirašys įsaką, kuriuo atšauks savo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) planą apriboti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis iš anglimis kūrenamų elektrinių, pranešė naujasis aplinkosaugos vadovas.

Per televizijos ABC sekmadienio pokalbių laidą „This Week“ Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) administratorius Scottas Pruittas (Skotas Pruitas) sakė, kad B.Obamos 2015 metų Švarios energijos plano atšaukimas sugrąžins darbo vietas anglių kasybos pramonėje.

„Praėjusi administracija vykdė labai prieš iškastinį kurą nukreiptą strategiją, – sakė jis. – Taigi, sakydami, kad galime sugrąžinti žmones į darbą, tęsime (D.Trumpo) pažadą Amerikos žmonėms.“

ABC laidos vedėjui George'ui Stephanopolous (Džordžui Stefanopului) pasakius, kad dauguma darbo vietų anglių pramonėje buvo prarastos prieš dešimtmetį, valdant B.Obamos pirmtakui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui), gamtinėms dujoms vis labiau pakeičiant anglis, S.Pruittas atmetė susirūpinimą, kad D.Trumpas davė pažadą, kurio negali tesėti.

„Tai sugrąžins gamybos darbo vietas visoje šalyje, anglių (pramonės) darbo vietas visoje šalyje“, – sakė jis.

„Per ilgai pastaruosius kelerius metus susidurdavom su naratyvu, kad jeigu esi už augimą, už darbo vietas, esi prieš aplinką“, – pridūrė jis ir apkaltino B.Obamos administraciją, kad ji „švarios energijos planu stengėsi naikinti darbo vietas šioje šalyje“.

Pasak S.Pruitto, D.Trumpo įsaku taip pat bus sumažinta elektros kaina amerikiečiams.

Švarios energijos plano šalininkai sako, kad jis padėtų sukurti tūkstančius darbo vietų „švariosios“ energetikos sektoriuje.

Žinomo iškastinio kuro šalininko S.Pruitto paskyrimas vadovauti EPA – agentūrai, kuriai jis ne kartą kėlė bylas kaip Oklahomos valstijos generalinis prokuroras – kėlė didelių ginčų.

Klimato kaitą skeptiškai vertinantis S.Pruittas anksčiau šį mėnesį sakė manantis, kad anglies dvideginis nėra pagrindinis pasaulinio atšilimo veiksnys, nors mokslininkai tai tvirtina jau dešimtmečius.

Švarios energijos planas ir šiaip yra sustabdytas nuo praėjusių metų, nes federalinis apeliacinis teismas nagrinėja anglių kasybos pramonei palankių respublikonų valdomų valstijų ir daugiau kaip 100 bendrovių skundą.

D.Trumpo pasiūlytame federaliniame biudžete, kuris buvo pristatytas anksčiau šį mėnesį, jau numatytas nutraukti finansavimą šiam planui ir virtinei kitų programų, skirtų kovai su klimato kaita.

D.Trumpo įsakymas, drauge su jo pažadu atšaukti transporto priemonių taršos suvaržymus, neleis Jungtinėms Valstijoms įvykdyti savo įsipareigojimų pagal 2015 metų Paryžiaus susitarimą dėl klimato.

Tačiau S.Pruittas šį susitarimą kritikavo kaip „blogą sandėrį“.

„Tai pastangos atšaukti neteisėtą ankstesnės administracijos požiūrį ir daryti tai ... einant į priekį su požiūriu ... už augimą ir už aplinką“, – sakė jis apie būsimą D.Trumpo įsaką.

B.Obamos administracijos priimtas taršą ribojančias taisykles EPA vadovas vadino nenaudingomis aplinkai.

Dirbdamas Oklahomos generalinio prokuroro poste šis 48 metų respublikonas vienas arba su kitais parengė daugiau kaip tuziną ieškinių svarbioms EPA taisyklėms blokuoti, palaikydamas pramonės vadovus ir aktyvistus, siekiančius, kad būtų panaikintos įvairios taisyklės, kuriomis ribojama tarša ir siekiama užtikrinti gerą oro bei vandens kokybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių