B. Johnsonas ruošiasi papildomiems rinkimams: didina finansavimą išstojimui iš ES

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) ketvirtadienį laukia pirmas išbandymas prie balsadėžių – papildomi rinkimai, po kurių jo persvara parlamente galėtų sumažėti iki vienos vietos, jo vyriausybei pažadėjus padvigubinti finansavimą galimam „Brexit“ be sutarties.

Iždo kancleris Sajidas Javidas (Sadžidas Džavidas) trečiadienį paskelbė apie papildomus 2,1 mlrd. svarų (2,3 mlrd. eurų) pasirengti išstoti iš Europos Sąjungos be sutarties. Svarstymas parlamente laukia tada, kai deputatai rugsėjį grįš po vasaros atostogų.

Papildomais pinigais bus finansuojama visuomenės informavimo kampanija, spartinamas pasirengimas prie sienos, remiamas verslo pasirengimas ir užtikrinamas itin svarbių vaistų tiekimas, sakoma vyriausybės pareiškime.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos atstovas finansų klausimais Johnas McDonnellas (Džonas Makdonelas) tai pavadino „pasibaisėtinu mokesčių mokėtojų pinigų švaistymu“, o leiboristų parlamentarė Meg Hillier (Meg Hilir), vadovaujanti parlamento išlaidų priežiūros institucijai, sakė, kad ši institucija aiškinsis, kaip tie pinigai leidžiami.

B. Johnsono „Brexit“ planą gali būti sunkiau vykdyti ir dėl to, kad jo valdančioji Konservatorių partija per rinkimus Velse gali netekti vietos Brekono ir Radnoršyro apygardoje – ji ketvirtadienį gali atitekti proeuropietiškam kandidatui.

Premjeras 650 vietų parlamente jau susiduria su stipriu pasipriešinimu jo planui spalio 31 dieną išvesti Britaniją iš ES, prireikus - be jokios sutarties. Išstojimas be sutarties galėtų sukelti sunkių padarinių ekonomikai.

„Brexit“ nepritariančių liberalų demokratų pergalė Brekone padrąsintų opozicijos parlamentarus ir kai kuriuos torius, žadėjusius bet kokia kaina sustabdyti išstojimą be sutarties.

„Brexit“ partijos iššūkis

Ketvirtadienio papildomi rinkimai buvo sušaukti po to, kai turėjo pasitraukti buvęs konservatorių parlamentaras Chrisas Daviesas (Krisas Deivisas), nuteistas už melagingas išlaidų deklaracijas. Jis tvirtino, kad tai buvo netyčinė klaida ir vėl dalyvauja rinkimuose, bet apklausos rodo, kad laimės liberalai demokratai, kuriems ši vieta priklausė anksčiau.

Politologijos ir politinių prognozių tinklalapis „Number Cruncher Politics“ skelbia, kad liberalus demokratus šioje apygardoje palaiko 43 proc., konservatorius – 28 proc., Nigelo Farage'o (Naidželo Faradžo) „Brexit“ partiją – 20 proc., o leiboristus – 8 proc. rinkėjų. Tačiau kita apklausa, kurią Velse atliko sociologinių tyrimų agentūra „YouGov“, šią savaitę rodė netikėtą postūmį konservatoriams, kurį ekspertai aiškina kaip nuosaikų „Boriso šuolį“.

Brekono ir Radnoršyro apygardoje per 2016 metų referendumą 52 proc. rinkėjų balsavo už išstojimą iš ES. Tai atitiko bendrą JK rezultatą.

B. Johnsonas, kuris buvo vienas pagrindinių „Brexit“ kampanijos veikėjų prieš tą referendumą, antradienį be didelių fanfarų buvo nuvykęs susitikti su Ch. Daviesu. Jis paragino rinkėjus nepulti prie „Brexit“ partijos, kuri krovėsi kapitalą iš politinės aklavietės "Brexit" klausimu.

„Brexit“ partija negali įgyvendinti „Brexit“; gali tik konservatoriai“, – sakė B. Johnsonas ir pridūrė, kad liberalai demokratai „padarys viską, kad sustabdytų „Brexit“.

Per gegužę įvykusius Europos Parlamento rinkimus „Brexit“ partija gavo 31 proc. balsų, nustumdama konservatorius, gavusius vos 9 proc. balsų, į penktą vietą. Proeuropietiški Velso nacionalistai ir Žaliųjų partija Brekone nekėlė savo kandidatų, kad neišblaškytų „Brexit“ priešininkų balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Ot bariska duoda matyt i seneli litvaka

tai

tai portretas
masonpolitcirkas nuo kurio kentes tik tauta o monarchams pofyg juk islaikymas uz dyka reikia tik isgyvent.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių