Britanija perspėja apie „netyčinio“ konflikto grėsmę Persijos įlankoje

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) pirmadienį perspėjo, kad Persijos įlankoje gali „netyčia“ kilti konfliktas, išaugus įtampai tarp Jungtinių Valstijų ir Irano.

Saudo Arabija pirmadienį pranešė, kad du jos tanklaiviai buvo apgadinti per „sabotažo ataką“ prie Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) krantų.

Senas karalystės priešininkas Iranas paragino atlikti incidento tyrimą ir įspėjo apie užsienio veikėjų „avantiūrizmą“, nukreiptą prieš jūrų laivybos saugumą regione.  

Regione tvyro didžiulė įtampa dėl Vašingtono ir Teherano priešpriešos, susijusios su tarptautiniu susitarimu dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos. J. Huntas sakė, kad pirmadienį Briuselyje išsakys Britanijos susirūpinimą JAV valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo (Maikui Pompėjui). 

„Labai nerimaujame dėl netyčinio konflikto rizikos ir eskalacijos, kurios nenorima nė vienoje pusėje, bet (kuri) gali baigtis kažkokiu konfliktu“, – atvykęs į Briuselyje rengiamą Europos Sąjungos diplomatijos vadovų susitikimą sakė J. Huntas.

„Manau, dabar mums reikia ramybės laikotarpio, kad būtume tikri, jog visi supranta, ką galvoja kita pusė. Svarbiausia, turime užtikrinti, kad nesugrąžintume Irano į renuklearizacijos kelią, nes jei Iranas taps branduoline valstybe, jo kaimynės, tikėtina, taip pat užsinorės tapti branduolinėmis valstybėmis“, – kalbėjo užsienio reikalų sekretorius.   

„Jau dabar tai yra nestabiliausias pasaulio regionas, ir tai būtų didžiulis žingsnis neteisinga kryptimi“, – pabrėžė jis. 

Sekmadienį JAE pranešė, kad prie al Fudžeiros emyrato krantų prieš keturis skirtingų šalių prekybos laivus buvo įvykdytas sabotažas.

Saudo Arabijos energetikos ministras Khalidas al Falihas (Chalidas Falihas) informavo, kad per sabotažą žmonės nenukentėjo ir buvo išvengta naftos išsiliejimo, tačiau buvo „padaryta nemenkos žalos dviejų laivų konstrukcijoms“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Per paskutinius 30metų JAV įsiveržė į virš 20šalių. Skirtumas nuo rusų tik tas, kad rusai ateina ir pasilieka, o amerikiečiai įveda savo valdymą. Ar galime tokius veiksmus pagrįsti kokia nors etika ar morale? Ar užtenka vien argumento kad trūksta "demokratijos" ar kad šalis nusprendė turėti atominį ginklą?

Anonimas

Anonimas portretas
Ką prie Irano krantų veikia anglų ir amerikiečių teroristai ? Va, jei prie JAV ar D. Britanijos krantų plaukiotų Irano kreiseriai su atominiu ginklu- tada būtų galima rėkti apie Irano grėsmę...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių