A. Blinkenas: JAV toliau rotuos savo pajėgas Baltijos regione

Jungtinės Valstijos reikšmingai sustiprino savo karinį buvimą NATO rytiniame sparne, įskaitant Latviją, papildomai pasiuntusios karių ir 35 šturmo lėktuvus, taip pat toliau rotuos savo pajėgas Baltijos regione, pareiškė valstybės sekretorius Anthony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį po susitikimo su Latvijos užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi.

A. Blinkenas pabrėžė, kad tai daroma glaudžiai bendradarbiaujant su NATO sąjungininkėmis. Jis priminė JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) sprendimą papildomai dislokuoti Europoje 7 tūkst. amerikiečių karių. 

A. Blinkenas sakė, kad JAV toliau rotuos savo pajėgas Baltijos regione ir rengs pratybas. 

„Mes taip pat turime galvoti apie naujausius įvykius, įskaitant Rusijos agresiją. Tai irgi daro įtaką mūsų sprendimams. Žinoma, sprendžiame visus šiuos klausimus su NATO ir Aljanso narėmis. Visi veiksmai skirti užtikrinti, kad ukrainiečiai galėtų apsiginti. Pernai Jungtinės Valstijos skyrė Ukrainai daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių pagalbai saugumo srityje“, – sakė valstybės sekretorius.

Jis sakė, kad pastarosiomis dienomis prezidentas J. Bidenas paragino papildomai skirti Ukrainai 35 mln. JAV dolerių jos gynybai sustiprinti. Per savaitę ukrainiečius jau pasiekė 70 proc. šios sumos.

JAV diplomatijos vadovas taip pat priminė, kad prieš kelias dienas J. Bidenas paprašė Kongreso skirti 10 mlrd. JAV dolerių humanitarinei pagalbai Ukrainai. 

Per trumpus vizitus Lietuvoje ir Latvijoje A. Blinkenas patikino šias šalis, kad Jungtinės Valstijos jas palaiko ir yra įsipareigojusios Šiaurės Atlanto sutarties 5-ajam straipsniui dėl NATO kolektyvinės gynybos.   

Rygoje A. Blinkenas sakė, kad Baltijos šalys „suformavo demokratinę sieną, dabar saugančią nuo autokratijos bangos“, kurią Europoje stumia Rusija.

„Jungtinės Valstijos kaip niekada anksčiau yra įsipareigojusios stovėti petys į petį su jumis, mūsų demokratijoms siekiant atremti iššūkį“, – sakė valstybės sekretorius.

Stipriname mūsų bendrą gynybą, kad mes ir mūsų sąjungininkės būtume pasirengę.

„Stipriname mūsų bendrą gynybą, kad mes ir mūsų sąjungininkės būtume pasirengę“, – sakė jis.

A. Blinkenas pabrėžė, kad JAV įsipareigojimas NATO kolektyvinei gynybai yra „šventas“, ir sakė, jog Aljansas ir Jungtinės Valstijos ir diskutuoja apie nuolatinį pajėgų dislokavimą Baltijos regione. 

„Ginsime kiekvieną NATO teritorijos colį, jeigu ji bus užpulta, – sakė JAV diplomatijos vadovas. – Niekas neturėtų abejoti mūsų pasirengimu. Niekas neturėtų abejoti mūsų ryžtu.“

„Nebeturime iliuzijų dėl (Vladimiro) Putino Rusijos, – sakė Latvijos užsienio reikalų ministras po susitikimo su A. Blinkenu. – Iš tiesų nematome jokių priežasčių manyti, kad Rusija galėtų pakeisti savo politiką.“ 

E. Rinkevičius sakė, kad Rusijos invazija į Ukrainą ypač Baltijos šalims parodė būtinybę stiprinti oro ir pakrančių gynybą.

Rygoje susitikęs su Latvijos aukšto rango pareigūnais ir Izraelio užsienio reikalų ministru Yairu Lapidu (Jairu Lapidu), antradienį JAV valstybės sekretorius lankysis Estijoje. Iš Talino jis vyks į Paryžių, kur susitiks derybų su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas (Naftalis Benetas) praėjusį savaitgalį lankėsi Rusijoje ir susitiko su V. Putinu. E. Macronas taip pat palaiko kontaktus su V. Putinu. Tiek Izraelis, tiek Prancūzija pageidavo susitikti su A. Blinkenu aptarti tų kontaktų.  

A. Blinkenas atsisakė kalbėti apie tuos susitikimus, tačiau nurodė: „Mūsų žinia Maskvai, mūsų žinia Rusijai ir prezidentui Putinui nepasikeitė: užbaikite karą, užbaikite jį tučtuojau.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių