„BioNTech“ per 6 savaites žada naują vakciną nuo naujos koronaviruso atmainos

Vienas iš „BioNTech“ įkūrėjų teigė, kad „labai tikėtina“, jog farmacijos bendrovės sukurta vakcina bus veiksminga prieš Jungtinėje Karalystėje (JK) aptiktą mutavusią koronaviruso atmainą, tačiau, net jei vakcina nebus veiksminga, ją galima pritaikyti naujajai atmainai per 6 savaites.

„Moksliškai vertinant, labai tikėtina, kad šios vakcinos sukuriamas imuninis atsakas gali susidoroti su nauja viruso atmaina“, – sakė vienas iš „BioNTech“ įkūrėjų Uguras Sahinas.

Vis dėlto, jei to prireiktų, „informacinės RNR technologijos žavesys yra tai, kad mes gali tiesiogiai pradėti kurti vakciną, kuri visiškai imituoja naująją mutaciją – galėtume sukurti naują vakciną iš esmės per šešias savaites“, pareiškė U. Sahinas.

U. Sahino teigimu, JK aptikta koronaviruso atmaina turi 9 mutacijas, o ne vieną, kaip tai įprasta.

Tiesa, jis sakė esąs tikras, kad kartu su „Pfizer“ sukurta vakcina bus veiksminga, nes „ją sudaro daugiau nei 1 000 aminorūgščių, o tik 9 iš jų pasikeitė, todėl tai reiškia, kad 99 proc. baltymo yra tokie patys“.

Šiuo metu esą atliekami naujosios atmainos tyrimai, o jų rezultatų tikimasi per dvi savaites.

„Esame moksliškai tikri, kad vakcina gali apsaugoti, tačiau tiksliai žinosime tik tada, kai bus atlikti eksperimentai. Paskelbsime duomenis kiek įmanoma greičiau“, – pridūrė U. Sahinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių