Be leidimo migrantus į Italiją atgabenusiai laivo kapitonei gresia kalėjimas

  • Teksto dydis:

Laivo „Sea Watch 3“ kapitonei Carolai Rackete (Karolai Raketei) gresia įkalinimas, kai ji be leidimo įplaukė į Lampedūzos salos uostą su išgelbėtais migrantais po ilgai trukusio įtempto ginčo su vietos valdžia, šeštadienį pranešė aktyvistai.

Migrantus gelbėjančios organizacijos „Sea Watch“ atstovas Rubenas Neugebaueris (Rubenas Noigebaueris) sakė, kad 31 metų vokietė kapitonė buvo suimta po to, kai vėlų penktadienio vakarą be leidimo įplaukė į uostą.

Italijos kraštutinių dešiniųjų vidaus reikalų ministro Matteo Salvini (Matėjaus Salvinio) „tikra rakštimi“ pavadinta C. Rackete buvo suimta po to, kai „Sea Watch 3“ nustūmė jį blokuoti mėginusį policijos laivą ir įsiveržė į uostą. Už tokį nusikaltimą gresia įkalinimas nuo trejų iki dešimties metų.

Kapitonė buvo išvesta iš laivo, o M. Salvini jos veiksmus pavadino „nusikalstamu aktu, karo aktu“ ir pareikalavo, kad ji būtų įkalinta.

„Humanitarinės priežastys negali pateisinti nepriimtinų smurto aktų jūroje prieš vilkinčius uniformą“, – Italijos žiniasklaidai cituoja regiono prokurorą Luigi Patronaggio (Luidžį Patronadžą).

C. Rackete per 48 valandas stos prieš valstybės prokurorą, žurnalistams sakė jos advokatas Leonardo Marino (Leonardas Marinas).

Italijos spauda skelbia, kad kapitonė atsiprašė, kad sukėlė pavojų policijos kateriui ir jame buvusiems žmonėms. Jos laive buvusiems 40 migrantų buvo leista išlipti; jie buvo nugabenti į užsieniečių priėmimo centrą.

Vėliau Italijos pakrančių apsauga sulaikė „Sea Watch 3“.

„Mes stojome priešais, kad neleistume laivui įplaukti į uostą. Jeigu būtume likę ten, jis būtų sunaikinęs mūsų katerį“, – socialiniame tinkle paskelbtame vaizdo įraše sakė vienas policijos pareigūnas.

Vietos gyventojai ir aktyvistai susirinko prieplaukoje, kad stebėtų „Sea Watch 3“ įplaukimą. Kai kurie jų palaikė kapitonę ir jai plojo, o kiti rėkė „Uždėkit jai antrankius“, „Gėda“ ir „Varyk iš čia!“

Didžiuojasi kapitone

Buvęs Italijos uostų ministras Graziano Delrio (Gracianas Delrijas) pareiškė besidžiaugiąs, kad „žmonių kančios pasibaigė“.

Savo ruožtu Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) paragino „kuo greičiau paaiškinti“, kokie kaltinimai yra pateikti C. Rackete, ir pridūrė: „Gelbėti gyvybes yra humanitarinė pareiga. Gelbėjimai jūroje negali būti uždrausti įstatymu“.

Jam pritaria ir kolega iš Liuksemburgo Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas). Tuo metu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Christophe'as Castaneras (Kristofas Kastaneras) pareiškė, kad Italijos sprendimas uždaryti savo uostus išgelbėtiems jūroje prieštarauja tarptautinei jūrų teisei.

C. Rackete yra tapusi kairiųjų didvyre Italijoje, besipriešinančia M. Salvini įvestai „uždarų uostų“ politikai. Nevyriausybinės organizacijos „Sea Watch“ vadovas Johannesas Bayeris (Johanesas Bajeris) pareiškė „besididžiuojąs savo kapitone“.

„Ji pasielgė visiškai teisingai. Ji laikėsi jūrų teisės ir atgabeno žmones į saugią vietą“, – tviteryje parašė jis.

Tačiau kraštutinių dešiniųjų Lygos partijai vadovaujantis M. Salvini pasveikino C. Rackete areštą.

„Misija baigta, – tviteryje parašė jis. – Įstatymus pažeidžianti kapitonė suimta. Piratų laivas sulaikytas, maksimali bauda užsienio nevyriausybinei organizacijai.“

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte (Džiuzepė Kontė) Japonijoje vykusio G20 viršūnių susitikimo metu pareiškė: „Nenoriu imtis teisėjo vaidmens... Bet egzistuoja įstatymai. Patinka mums tai ar ne“.

Sicilijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl C. Rackete veiksmų ir ją įtaria pagalba nelegaliai imigracijai. Savo ruožtu „Sea Watch“ tviteryje parašė: „Nuo tada, kai paskelbėme nepaprastąją padėtį, praėjo beveik 60 valandų. Niekas neklausė“.

Italijai draudžiant įplaukti į savo uostus, „Sea Watch 3“ buvo įstrigęs Viduržemio jūroje svilinant didžiuliam karščiui. Šis laivas 17 dienų anksčiau prie Libijos krantų išgelbėjo 53 migrantus.

Sumokėti kainą

Per pastarųjų 16 dienų į Italiją atvyko beveik 500 migrantų, rodo šalies Vidaus reikalų ministerijos duomenys. Tuo tarpu migrantus gelbėjančios Ispanijos labdaros organizacijos „Proactiva Open Arms“ įkūrėjas sako taip pat esantis pasirengęs rizikuoti atsidurti kalėjime, kad išgelbėtų gyvybių Viduržemio jūroje.

„Jeigu man teks sumokėti kainą praleidžiant laiko kalėjime ar sumokant baudą, kad išgelbėčiau žmonių gyvybių, tuomet tai darysiu“, – agentūrai AFP telefonu sakė Oscaras Campsas (Oskaras Kampsas).

„Proactiva Open Arms“ laivas ketvirtadienį išlaukė link Libijos krantų. Dėl to organizacijai Ispanijoje gresia iki 900 tūkst. eurų bauda, sakė jos įkūrėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pitti gerardo

pitti gerardo portretas
Aš gavau 30 000 eurų paskolą iš ponia ROSA BORRIELLO, kuri padėjo man šypsotis jai, kad galiu atlikti savo namo užbaigimą ir ji taip pat tarnauja daugeliui mano kolegų daugiau Norėdami gauti daugiau informacijos, susisiekite su juo el. Pašto adresu: borriello.rosa108@gmail.com

Quasi

Quasi portretas
Migrantai yra paukščiai, pagal savo prigimtį skraidantys pirmyn atgal. Žmonės, norintys patekti i kitą valstybę, yra nelegalai. Tokius, kurie juos gabena, reikia sodinti į kalėjimą, konfiskuoti transporto priemonę ir uždėti kuo didžiausią baudą organizacijai, kuriai Gelbėtojai" priklauso.

kavenskis

kavenskis portretas
jo tikrai cia kvepia prekyba zmonemis, ta lengvai butu galima istirti, beto pasipriesinimas pareigunams sukelent jiems gyvybiai pavojingas situacijas. zodziu 10 meteliu italijos kalejimuose kaip minimum...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių