Baltarusijos žurnalistei skirta papildoma aštuonerių metų įkalinimo bausmė už „išdavystę“

Baltarusija trečiadienį skyrė papildomą aštuonerių metų įkalinimo bausmę už „valstybės išdavystę“ vienai jaunai žurnalistei, nušvietusiai protestus prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, pranešė televizija, kurioje reporterė dirbo.

Kaciaryna Bachvalova, naudojanti žurnalistinį slapyvardį Kaciaryna Andrejeva, jau atlieka dvejų metų įkalinimo bausmę, skirtą už „viešosios tvarkos pažeidimus“. Tikėtasi, kad ji išeis į laisvę rugsėjį.

28 metų reporterė buvo sulaikyta 2020 metų lapkritį kartu su žurnaliste Darja Čulcova, kai filmavo demonstraciją prieš vyriausybę – vieną iš daugelio, įvykusių Baltarusijoje tais metais.

„Mūsų kolegė Kaciaryna Andrejeva buvo nuteista kalėti aštuonerius metus“, – per platformą „Telegram“ parašė Lenkijoje įsikūrus televizija „Belsat“ ir kitos žiniasklaidos priemonės.

Ji sakė vasarį buvusi perkelta iš pataisos kolonijos pietrytiniame Gomelio mieste į ikiteisminio kalinimo centrą.

„55 dienas jos artimieji nežinojo bylos detalių“, – rašo „Belsat“.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ savo tinklalapyje parašė, kad K. Bachvalovos šeima balandį buvo informuota, jog žurnalistei iškelti nauji kaltinimai dėl „valstybės išdavystės“.

„Viasna“ laiko K. Bachvalovą viena iš 1 244 šiuo metu Baltarusijoje laikomų politinių kalinių.

Į Lietuvą pasitraukusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sakė, kad žurnalistei skirtas nuosprendis yra bausmė už tiesos atskleidimą.

„Smarkiai pykstu matydama, kaip režimas keršija išdrįstantiems priešintis, – per „Twitter“ parašė opozicionierė. – Ji išdrįso parodyti pasauliui tiesą apie režimo žiaurumą.“

A. Lukašenkos režimas brutaliai numalšino visas nepaklusnumo apraiškas, kai Baltarusiją 2020 metais po prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų šalys laiko suklastotais, apėmė beprecedenčių protestų banga.

Autoritarinis lyderis, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, kliaujasi kaimyninės Rusijos palaikymu.

Rusijos pajėgos naudojosi Baltarusijos teritorija, kai vasario pabaigoje pradėjo puolimą prieš Ukrainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Papūsk man po uodega.

Vatnikui anonimui.

Vatnikui anonimui. portretas
čemodan, vokzal, Rossija, gyvuly.

Anonimas

Anonimas portretas
Gavo pagal nuopelnus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių