Baltarusija išardė daugiau per 700 tūkst. eurų iš bankų pavogusių programišių grupę

Baltarusijos teisėsauga išardė tarptautinę programišių grupę, pavogusią daugiau nei 837 tūkst. JAV dolerių (707 tūkst. eurų) iš šalies bankų, penktadienį paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

„Ministerijos K departamentas nustatė 10 keturių atskirų tarptautinių nusikalstamų grupuočių narių. Šie įsilaužėliai, pasitelkdami kompiuterinę įrangą, iš aštuonių Baltarusijos bankų laikotarpiu nuo 2019 metų kovo iki gegužės pavogė daugiau nei 837 tūkst. dolerių“, – pažymėjo VRM atstovai.

Teisėsaugos institucijų duomenimis, kibernetiniai nusikaltėliai savo veiklą vykdė Baltarusijos, Rusijos, Lietuvos, Latvijos, Ukrainos ir dar kelių valstybių teritorijose.

„Per operatyvinės paieškos veiksmus vienu metu buvo sustabdytos trys pinigų išgryninimo ir keturios pervedimo operacijos, vykdytos per internetinius forumus „tamsiajame internete“, – informavo VRM.

Institucijos teigimu, programišiai naudodami kenkėjiškas programas apgaule pervedinėjo pinigus iš JAV prekybos terminalų, tučtuojau išgrynindavo pinigus ir atšaukinėjo sandorius.

Tokiu būdu buvo pervedamos iki 1 000 JAV dolerių (846 eurų) sumos.

„Nepaisant to, kad kortelės buvo debeto ir jose nebuvo jokių lėšų, joms buvo formuojama skola techninio pereikvojimo forma, tam tikrais atvejais viršijusi 150 tūkst. dolerių (127 tūkst. eurų)", – paaiškino VRM atstovai.

Ministerijos duomenimis, pavogtos lėšos vėliau buvo keičiamos į kriptovaliutą. Nusikalstama veikla buvo koordinuojama per šifruotas susirašinėjimo programėles.

„Grupės nariai vykdė įvairias funkcijas – nuo pakaitalų parinkimo bankų kortelių ir SIM kortelių registracijai jų vardu iki kenkėjiškų programų panaudojimo prekybos terminalų Jungtinėse Valstijose valdymui nuotoliniu būdu, siekiant pavogti ir pervesti pinigus per grandinę netikrų kortelių sąskaitų į jų bitkoinų pinigines“, – pažymėjo ministerija.

Pasak jos, Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai „sulaikė įtariamuosius ir atliko kratas bei kitus procesinius veiksmus“.

Tyrimų komiteto Minsko direktoratas iškėlė keletą baudžiamųjų bylų. Šeši įtariamieji uždaryti į areštinę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir vėl kovotojus už laisvę ir demokratiją Baltarusijoje suėmė....kaip dabar reikės apmokėti antilukašenkinių demonstracijų dalyviams ? Dar vėl tą ūsuotą senį išsirinks prezidentu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių