B. Johnsonas: „Brexito“ valanda – „nuostabus momentas“ Britanijai

Jungtinės Karalystė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį pareiškė, kad pasibaigus pereinamajam laikotarpiui po „Brexito“ iš Europos Sąjungos galutinai pasitraukusi Britanija bus „atvira, dosni, orientuota į aplinkinį pasaulį, internacionalistinė ir laisvai prekiaujanti“ šalis.

„Tai – nuostabus momentas šiai šaliai“, – premjeras sakė savo naujametiniame kreipimesi.

„Turime laisvę savo rankose, ir nuo mūsų priklauso, kaip labiausiai ja pasinaudosime“, – pridūrė jis.

Savo kalboje B. Johnsonas išreiškė viltį, kad koronaviruso krizė greitai baigsis, randantis vis daugiau vakcinų, įskaitant sukurtą Jungtinėje Karalystėje – Oksfordo universiteto ir bendrovės „AstraZeneca“.

Vis dėlto priešakyje tebelaukia „sunki kova“, Britanijoje aptikus naują, užkrečiamesnę koronaviruso atmainą, sakė jis.

„Visgi kai rytoj, 2021-aisiais, patekės saulė, turėsime tikrumą, [teikiamą] šių vakcinų – pirmiausiai pasitelktų JK, kur taip pat yra laisva elgtis kitaip ir, prireikus, geriau negu mūsų draugai ES“, – sakė B. Johnsonas.

Turime laisvę savo rankose, ir nuo mūsų priklauso, kaip labiausiai ja pasinaudosime.

„Laisva sudarinėti prekybos sutartis visame pasaulyje. Ir laisva galingai pakrauti mūsų ambiciją būti mokslo supergalybe“, – pridūrė premjeras, atkreipęs dėmesį į šalies užmojį plėtoti biomokslus, dirbtinį intelektą, akumuliatorių ir vėjo energetikos technologijas.

Britanija, perimanti pirmininkavimą Didžiajam septynetui (G-7) ir organizuosianti Jungtinių Tautų viršūnių susitikimą klimato kaitos klausimu COP 26, dirbs su partneriais visame pasaulyje, sakė B. Johnsonas.

Jis taip pat paragino užtikrinti JK sričių vienybę, dėl „Brexito“ sagos ypač išryškėjus jų nesutarimams.

„Ir manau, kad pasireikš visa aprėpiantis šios šalies žmonių instinktas susivienyti kaip vienai Jungtinei Karalystei – Anglijai, Škotijai, Velsui ir Šiaurės Airijai – dirbant kartu, kad išreikštume savo vertybes visame pasaulyje“, – kalbėjo vyriausybės vadovas.

„Draugė ir sąjungininkė“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) savo ruožtu ketvirtadienį pareiškė, kad Britanija ir po „Brexito“ išliks „mūsų draugė ir sąjungininkė“.

Savo naujametiniame kreipimesi į tautą E. Macronas pareiškė: „Šį vakarą, pirmąjį kartą, kuri nors šalis – Jungtinė Karalystė – paliks Europos Sąjungą.“

Proeuropietiškų centristinių pažiūrų prezidentas pakartojo savo įsitikinimą, kad JK sprendimas palikti ES buvo „daugybės melo ir netikrų pažadų“ rezultatas“.

Jis taip pat kaltino „Europos negalavimus“, sukūrusius sąlygas „Brexitui“ 2016 metais, bet tuo pačiu pakartojo, kad Prancūzijos „likimas“ yra Europa.

E. Macronas įnirtingai kritikavo užbaigti 47 metus trukusią narystę Bendrijoje ir ne kartą smerkė „melą“, esą teikusį peno „Brexito“ kampanijai.

Nuo sausio 1-osios Britanija nebebus ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos narė..

E. Macronas stengėsi patikinti, kad Prancūzijos ekonomika nebus itin neigiamai paveikta. Pasak jo, su Londonu suderėtas susitarimas dėl prekybos ryšių po „Brexito“ padės „apginti mūsų interesus, mūsų pramonės įmones, mūsų žvejus ir mūsų Europos vienybę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai yra gerai

Tai yra gerai portretas
Kad dingo is EU.kam tie valkatos reikalingi

o

o portretas
pirmiausia pasinaikinkit monarchija o juos integruokit i kanada pas vaikaicius kad nebutu kaip pas frankus o liebtuvai reiketu irgi ta pati padaryt atsokt nuo euro ir nato o bulviu patys issiauginsim ir dar neblokuokit bei nedarykit cenzuros komentarams nes jau aisku kokie sekliai nemiega ... GEDA....

Anonimas

Anonimas portretas
Bus dar nuostabiau kai Skotija atsiskirs ir neliks UK. Nedaug jau beliko laukti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių