„Tu – stipri, turi gyventi“

Man jau 75 metai. Su sutuoktiniu Anatolijumi gyvename sodų bendrijoje, stengiamės riboti gyvą bendravimą su aplinkiniais, bet visiškai išvengti kontaktų nepavyksta. Turime nemažai ligų, todėl net raginama skiepytis šią mintį atmesdavau, nes buvau tikra, kad skiepo komplikacijų nepakelsiu.

Kai vieną vėstančio rudens dieną pajutau gerklės peršulį ir ėmiau kosėti, pamaniau, kad peršalau darbuodamasi sode. Kaip nuo tokios ligos gydytis, puikiai žinau, geriausias vaistas – žolelių arbatos su medumi.

Po dienos truputį palengvėjo, bet trečią negalavimo dieną pajutau, kad maistas nebeskanus.

Šis požymis privertė pasidaryti COVID-19 testą. Abejonės pasitvirtino, paaiškėjo, kad abu su vyru pasigavome virusą. Tikėjomės, kad liga nekamuos, pavyks lengvai persirgti. Anatolijus – stipresnės sveikatos, tvirtesnis, jo liga į lovą nepaguldė.

O aš kasdien jaučiausi vis prasčiau.

Svaigo galva, trūko oro, supratau, kad laikas kviestis greitąją. Jau greitosios pagalbos automobilyje buvau prijungta prie aparatų.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje man skubiai atliko tyrimus ir nuvežė į palatą. Ant galvos uždėjo skafandrą, buvo nejauku, jaučiau, kaip džiūsta burna.

Slaugytoja davė lašelį vandens. Trūko oro, plėšiau nuo savęs skafandrą, šaukiau, kad nenoriu mirti, nebegaliu kentėti. Pajutau, kad mano rankas ir kojas kažkas stipriai laiko.

Temstant sąmonei išgirdau dukros riksmą: „Mama, nemirk!“ Sūnus tarė griežtai: „Tu – stipri, turi gyventi, anūkai laukia.“

Iki šiol nesuprantu, kaip palatoje išgirdau savo vaikų balsus, nors jų ten nebuvo.

Slaugytojos visą laiką buvo šalia, gurkšnis vandens ir oro buvo didžiausia atgaiva, o gerosios sesutės tuo metu man lėmė gyvenimą, o ne mirtį.

Visi medikai, su kuriais teko susidurti ligoninėje, žinojo ir mokėjo, ką ir kaip daryti, kaip palengvinti būklę, kaip nuraminti ir padėti.

Nežinau, kiek praėjo mano kančios laiko, kai atsimerkusi pamačiau virš savęs dideles akis. Gydytoja klausė, kaip jaučiuosi. Mano skruostais riedėjo ašaros, dėkingumo negalėjau apsakyti žodžiais.

Ligoninėje praleidau 23 dienas. Nors buvau sunkios būklės, mačiau, kaip atsidavusiai dirbo medikai.

Dažnai klausiau slaugytojų, kaip visą darbo pamainą medikai ištveria su kaukėmis ir kitomis apsaugos priemonėms. Ne viena atviravo, kad grįžusi namo nori tik dviejų dalykų: kvėpuoti grynu oru ir miego. Bet niekada nesiskundė, neverkšleno.

Jau greitai bus dveji metai, kai medikai dirba taip sunkiai. Jie nekėlė riaušių. Kas būtų, jei jie elgtųsi taip, kaip tie, kurie prie Seimo griebėsi akmenų?

Esame karo zonoje, o medikai – pirmose fronto linijose. Ne vienos medikės klausiau, kodėl tiek daug dirba. Atsakė paprastai – vienoms reikia išlaikyti šeimą, kitos nori užsidirbti didesnę pensiją. Atlyginimo mokėjimo dieną mačiau verkiančią slaugytoją. Paaiškino, kad turėjo daug budėjimų, bet mokesčiai sudarė beveik pusę algos.

Norėčiau, kad mūsų valdžia rastų būdą, kaip medikai po sunkaus darbo su mirštančiais ligoniais patys galėtų atgauti jėgas. Kiekvienam jų turėtų būti nemokamai skiriami kelialapiai bent kelias dienas pailsėti kurortuose.

Siūlyčiau medikų darbą pagerbti gražioje Lietuvos vietoje pasodinant kiekvienam jų po pušį. Pušynas ilgus metus oštų ir džiugintų mūsų šalies žmones, primindamas apie sunkų metą, kai teko kovoti su nematomu priešu.

Jei būčiau pasiskiepijusi, tikiu, liga būtų kamavusi kur kas mažiau.

Laukiu tos dienos, kai jausiuosi visiškai sveika, tada uždegsiu gražiausią žvakę prie švenčiausios Mergelės Marijos skulptūros už Klaipėdos medikus, gydančius COVID-19 infekcijos sukeliamas ligas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Aisku, kovidiniuose skyriuose medikai dirba sunkiai. Bet ne apie tai. Sis straipsnis, aisku, reklamuoja skiepus, bet faktas tas, kad serga, o ir sunkiai, paskiepyti. Sakau, nes kaip tik siuo metu respublikinėj guli artimas zmogus, paskiepytas abiem Faizer dozem. Serga sunkiai, bet aciu medikams, padetis gereja. As taip pat skiepytas, bet negaliu pakesti, kai visur kisama, kad skiepykites, nes sunkiai nesirgsit. Nepatinka melas ir prievarta.

Tomas

Tomas portretas
Nereikia žvakių, reikia pasiskiepyti ir baigti kankinti medikus ir nešioti virusą. Kol nepradeda dvasnoti, tol užsispyrę savo versijas aiškina.

Odets

Odets portretas
Ačiű tokiems medikams.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Veltėdžiams – jokio gailesčio
    Veltėdžiams – jokio gailesčio

    Dienraštyje „Klaipėda“ perskaičiau straipsnelį apie elgetaujančią moterį prie Biržos tilto ir Herkaus Manto gatvėje. Taip, iš tiesų ta moteris seniai tai daro, ir niekam niekas čia nerūpi. ...

    2
  • Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo
    Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo

    Perskaičius I. Kiseliovaitės straipsnį „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei“ („Klaipėda“, 2024 04 16), labai nenustebino tai, jog gerbiama Eglė Barauskaitė paminėjo, kad jos svarbiausi ir patys didžiausi ...

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo „Klaipėdoje“, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, ne...

    1
  • Dėl KGB bendradarbių
    Dėl KGB bendradarbių

    Nors kai kurie žmonės tvirtina nejaučiantys vykstančios rinkimų kampanijos, reikia pasakyti, kad Lietuvoje yra tam tikrų amžinų simptomų, rodančių, kad rinkimų kampanija ne tik vyksta, bet ir artėja prie apogėjaus. ...

    4
  • Medžiai vis tiek netrukus grius
    Medžiai vis tiek netrukus grius

    Pritariu Daivos Janauskaitės straipsnyje „Dėl išsaugotų medžių – košmaras gyventojams“ („Klaipėda“, 2024 04 05) dėstomoms mintims. ...

    3
  • Vietoj Lenino – prekybos centras
    Vietoj Lenino – prekybos centras

    Kažkodėl nieko nebesigirdi apie būsimą Atgimimo aikštės „atgimimą“. Anksčiau tiek buvo kalbų, tiek mūšių dėl naujos jos koncepcijos, prieš keletą metų, regis, vyko net konkursas, kažkas jį laimėjo, o dabar tyla ...

    1
  • Išvadavimas rusiškai – tai mirtis
    Išvadavimas rusiškai – tai mirtis

    Rusijos Federacijos rusai yra tikri išvaduotojai. Jie visą laiką mus vaduoja. Visų pirma, jie išvaduoja nuo rūpesčio turtu – nacionalizuoja. Turi, žmogus, savo lauką, namą, daržinę, karvę, vištą, kiaulę. Ateina jie &ndas...

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

Daugiau straipsnių