„Voyager 1” įskriejo į naują erdvę, apie kurią mokslininkai nežinojo

NASA zondas „Voyager 1” naują, mokslininkams iki šiol nežinotą Saulės sistemos erdvės sluoksnį, informuoja Space.com.

Pasiekti Saulės sistemos ribas ir žengti už jų kosminiai zondai „Voyager 1” ir „Voyager 2” mėgina jau nuo 1977 m. ir artimiausiu metu gali tapti pirmaisiais žmogaus sukurtais objektais, paliksiančiais Saulės sistemą.

Kada tiksliai įvyks zondų išskriejimas į tarpžvaigždinę erdvę, mokslininkai nebuvo tikri. Naujausi „Voyager 1” siunčiami duomenys byloja, kad zondas pasiekė atokiausią Saulės sistemos regioną, sutampantį su heliosferos (gigantiško Saulės aplink save skleidžiamų dalelių burbulo) pakraščiu.

Panašu, kad „Voyager 1” ką tik įskriejo į naują heliosferos regioną, kurį astronomai pavadino „magnetiniu greitkeliu“: juo Saulės energingosios dalelės ištrūksta iš heliosferos į tarpžvaigždinę erdvę, o iš tarpžvaigždinės erdvės atskriejusios dalelės įskrieja į heliosferą.

„Tikime, kad tai yra pats paskutinis sluoksnis tarp heliosferos ir tarpžvaigždinės erdvės, - telekonferencijos metu žurnalistams pasakojo projekto „Voyager“ mokslininkas iš Kalifornijos technologijų instituto (Kalifornija, JAV) Edvardas Stounas (Edward Stone). – Šis regionas mums buvo netikėtas, mes jo egzistavimo nenumatėme. Tiesa, prognozuoti, ar greitai „Voyager 1” paliks Saulės sistemą, tebėra sudėtinga. Kiek laiko dar reikės, kad tai įvyktų, tiksliai nežinome. Gal dviejų mėnesių, o gal ir dviejų metų.“


Šiame straipsnyje: VoyagerKosmosasįdomuNASA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių