Vitaminai padeda gydyti tuberkuliozę

Mokslininkai teigia, kad maistą praturtinus papildais, greičiau sveiksta turbekulioze sergantys pacientai.

„Maitinimosi pobūdis labai ženkliai gali apspręsti TBC infekcija sergančių pacientų klinikinius rezultatus", - sako dr. Eduardo Villamor iš Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Bostone.

Dr. E. Villamor ir jo kolegos iškėlė hipotezę, kad maisto papildai, ypač selenas, vitaminai A, B, C ir E, gali sumažinti tuberkulioze sergančių pacientų ligos komplikacijas ir mirties tikimybę. Savo hipotezę jie patikrino tirdami 887 ligonius Dar es Salamo mieste, Tanzanijoje, praneša „Reuters Health".

Nustatyta, kad maisto papildų vartojimas šiek tiek sumažina nesėkmingo gydymo riziką ir 45 procentais sumažina tikimybę, kad liga pasikartos po sėkmingo gydymo. Pastarasis efektas buvo didesnis tų pacientų grupėje, kurie buvo užsikrėtę ŽIV. Užsikrėtusiesiems ŽIV gana dažna ligos komplikacija yra kaip tik tuberkuliozė.

Papildų vartojimas taip pat sumažino tuberkuliozės komplikacijų riziką kituose organuose. Taip pat pastebėta, kad ŽIV neužsikrėtusiųjų pacientų imuninės sistema sustiprėjo, tačiau to neatsitiko užsikrėtusiesiems ŽIV.

Maisto papildai neturėjo įtakos mirties rizikai ar ŽIV ligos raidai, rašo tyrimo autoriai žurnale "The Journal of Infectious Diseases".

„Paprastai vieno tyrimo rezultatų nepakanka, kad būtų pateiktos bendro pobūdžio rekomendacijos", - sako dr. E. Villamor.

 „Scanpix“ nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių