Vilniečiai valgo šunų ėdalą?

Vilniuje sunku susikalbėti angliškai, bet galima melstis bažnyčiose. Nors maisto produktai pigūs, lietuviai mėgsta gyvūnams tinkamą maistą. „Tokius įspūdžius iš Lietuvos sostinės parsiveža turistai", - mano dieną su „Vilniaus dienos" dienraščiu praleidusios danės.

Įsiminė blokiniai namai

Vasarą senamiesčio gatvėse vaikšto šimtai fotoaparatais ir filmavimo kameromis apsiginklavusių turistų. Vieni vaikšto grupėmis ir klauso gidų pasakojimų, kiti, laikydami rankose žemėlapius, tyrinėja miestą. Tarp turistų - ir danės Hannie Marie Christensen ir Mette Jensen.

Su kitais Danijos kamerinio choro „Gock" nariais į Vilnių atvykusios moterys fotoaparatus paliko viešbutyje. „Nemėgstame vaikščioti grupėmis. Už muziejus, pastatus mums gerokai įdomiau stebėti žmones. Vaikštome senamiesčio gatvėmis, užkandame kavinėse, ilsimės", - pasakojo danės.

Pirmą kartą į Vilnių atvykusios skandinavės sakė, kad didžiausią įspūdį joms paliko blokiniai namai. „Keistai atrodo daugiabučių namų kvartalai. Juos matėme pro autobuso langą. Turbūt tai sovietinių laikų statiniai", - pirmą nykų vaizdą prisiminė choro dainininkės.

Tačiau jas sužavėjo sostinės senamiestis. „Senoviški pastatai ir siauros jaukios gatvelės dvelkia istorija", - sakė moterys.

M.Jensen nustebo pamačiusi daug senų storų medžių. „Danijoje tokių nebėra, nors klimatas panašus", - Pilies gatvėje kalbėjo danė.

Netoli Aušros vartų esančiame viešbutyje „Comfort" apsistojusios turistės džiaugėsi, kad visur gali nueiti pėsčiomis. „Aplankėme ne vieną bažnyčią. Visose radome besimeldžiančių žmonių. Nejaugi lietuviai tokia religinga tauta?" - stebėjosi danės. Tiek daug ir skirtingų religijų bažnyčių vienoje vietoje moterys dar nebuvo mačiusios.

Sunku susikalbėti

Kitas moteris nustebinęs dalykas - rūkytos kiaulės ausys. Dažnai įvairiuose sostinės restoranuose ir kavinėse besilankančios danės drąsiai ragauja lietuviškų patiekalų. Tačiau kiaulės ausys joms pasirodė tinkamos nebent šunims. „Nors kiti grupės nariai jas valgė, mes išmetėme keturkojams. Kaip tokius dalykus gali valgyti žmonės?" - raukydamos nosis pasakojo Danijos gyventojos.

Aptarnavimu restoranuose moterys patenkintos. Vienintelis minusas - ne visi supranta anglų kalbą. „Susidarė įspūdis, kad angliškai kalba tik nedaugelis Lietuvos gyventojų. Kavinėse, viešbutyje, autobusuose ir kitur susiduriame su darbuotojais, nemokančiais anglų kalbos. Vakar bandėme kalbėti su autobuso vairuotoju, tačiau jis tik žiūrėjo į priekį ir linksėjo galva", - juokėsi turistės.

Kokį įspūdį paliko kiti lietuviai? „Vilniečiai draugiški, mandagūs ir paslaugūs", - vardijo H.Christensen.

Vargšai madingais drabužiais

Mėgstamiausia turisčių iš Danijos vieta - Pilies gatvėje įsikūręs prekybininkų turgus. „Pirkome megztinius, skaras ir papuošalus. Rankų darbo auskarai ir apyrankės, puoštos gintarais, - nieko panašaus Danijoje nėra. Be to, vilioja mažos kainos", - sakė už auskarus 450 litų sumokėjusi M.Jensen.

Kamerinis choras „Gock" lankėsi ir Danijos ambasadoje. Diplomatai pasakojo ne tik apie Vilnių, bet ir lietuvių algas. „Jos tokios mažos. Danijoje dirbu mokytoja. Dėstau danų, vokiečių kalbas. Uždirbu 15 tūkst. litų per mėnesį", - algas lygino M.Jensen.

Slaugytoja dirbanti H.Christensen iš pradžių stebėjosi elgetų įžūlumu. „Tačiau dabar žinau, kad jie neturi iš ko gyventi. Stebina tik viena detalė - kai kurie apsirengę gražiau nei mes", - stebėjosi moteris.

Su kitais choro dalyviais danės šiandien vyks į Trakus, Anykščius ir Druskininkus. „Neturime laisvo laiko. Beveik kiekvieną dieną rengiame koncertus, prieš tai repetuojame. Nespėjome nei į Gedimino kalną pakilti, nei KGB muziejaus aplankyti. Jei to padaryti nepavyks per šią viešnagę, teks atvažiuoti dar kartą", - žadėjo šeštadienį išskrendančios danės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių