Gyva žuvis maišelyje - įprasta Lietuvoje, bet ne Vakaruose

Didžiuosiuose prekybos centruose vaikų (bet nebūtinai) traukos centru dažnai tampa gyvos žuvys žuvies skyriuose. Nusprendus jų įsigyti, galite likti nustebinti – pardavėjai neprivalo jos apsvaiginti, nudobti ar išdarinėti, bet gali jums pasiūlyti plastikinį maišelį – tokios yra taisyklės, nors su jomis nesutinka kovotojai už gyvūnų teises.

GRYNAS.lt žurnalistui apsilankius viename iš didžiųjų Vilniaus prekybos centrų ir paprašius gyvos žuvies, pardavėja atsakė, kad gali ją įdėti į plastikinį maišelį, nes nugalabyti ar išskrosti žuvies jiems esą negalima. Tačiau tyliai pasiūlė, kad „jei labai reikia“, ji gali pamėginti žuviai „trinktelėti per galvą“.

Kaip turi būti laikomos ir parduodamos gyvos žuvys nustatyta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) dar 2007 metais. Kaip GRYNAS.lt aiškino VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Janina Kondrotienė, prekybos centrai, norėdami prekiauti gyva žuvimi, gali patys nuspręsti, ar nori tiekti klientams žuvies apsvaiginimo, nudobimo ir išdarinėjimo paslaugas. Tokiems veiksmams privalo būti įrengtos specialios patalpos, nes atlikti šiuos veiksmus pirkėjo akivaizdoje draudžiama. Pardavėjui tai tam tikra prabanga, nes už šias papildomas paslaugas prekybos centras neturi teisės imti papildomo mokesčio, tačiau privalo atitikti visus higienos reikalavimus, apmokyti personalą, tinkamai tvarkyti šalutinius produktus po išdarinėjimo.

„Apie teikiamas paslaugas vartotojai gali sužinoti konkrečioje parduotuvėje, paprasčiausiai paklausę pardavėjo. Specialių reikalavimų nėra, todėl pardavėjai turi pasirūpinti priimtiniausia tokios informacijos pateikimo forma“, - teigė J. Kondrotienė. Veterinarė pasakojo, kad taisyklės nedraudžia neapsvaigintą ir dar kvėpuojančią žuvį pardavinėti plastikiniuose maišeliuose.

Su dabartinėmis taisyklėmis nesutinka Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis. Anot jo, žuvis mažų mažiausiai turėtų būti apsvaiginta. „Vakarų valstybėse gyva žuvis dažniausiai parduodama tik tuomet, jei pirkėjas atsineša savo tarą, pavyzdžiui kibirą. Š. Amerikoje ar Kanadoje jums paprašius įdėti žuvį į plastikinį maišelį, būtų mandagiai atsisakyta tai daryti. Jeigu jau į maišelį – tai bent jau apsvaigintą,“ - svarstė vyras. B. Noreikis įsitikinęs, kad žuvis maišelyje – kankinimas. Gyvūnas negaudamas oro lėtai dūsta. „Karpiai yra labai gajos žuvys – be oro jos gali išbūti labai ilgai, tad jų dusinimas bus ilgas procesas ir žuvis ilgai kankinsis,“ - aiškino gyvūnų globos draugijos pirmininkas.

Jeigu nenorite gyvos žuvies neštis namo plastikiniame maišelyje, tuomet reiktų lankytis tik pačiuose didžiausiuose prekybos centruose. GRYNAS.lt kalbino pagrindinių mažmeninės prekybos bendrovių atstovus („Maxima“, „Rimi“ ir „Iki“) ir jie patvirtino, kad visose didžiausiuose sostinės prekybos centruose gyvų žuvų apsvaiginimo ir išdarinėjimo paslaugos yra teikiamos. „Norfa“ prekybos tinklo parduotuvėse situacija priešinga – žuvimis prekiaujama, bet nei vienoje Vilniaus parduotuvėje netiekiamos apsvaiginimo ar išdarinėjimo paslaugos. Panaši situacija ir kituose šalies miestuose. Beje, GRYNAS.lt žurnalisto apsilankymo atveju, pardavėja nekaltai pamelavo, kad tokių paslaugų netiekia. Tokiu atveju vertėtų nepamiršti ir tiksliau pasidomėti ar tikrai tokios paslaugos neteikiamos(ypač mažesnėse parduotuvėse), nes gali tekti eiti namo su spurdančia uodega plastikiniame maišelyje po pažastimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių