Gamtos stebuklai: fantasmagoriški stalaktitų dariniai Izraelyje

Garsiausia Izraelio požeminė vieta – Avshalom urvas. Šis 5 tūkst. kv. m ploto urvų kompleksas sulaukia dešimčių tūkstančių turistų dėl jame esančių fantasmagoriškų stalaktitų ir stalagmitų. Atitinkamoje šviesoje šie geologiniai dariniai sudaro bauginamą vaizdą. Be to, oloje nuolat garsiai aidi žmonių balsai arba tyčia gąsdinančių darbuotojų ūbavimai. Vaikščiodamas tarp kelių metrų ilgio stalaktitų ir jų šešėlių jautiesi tarsi būtum psichodeliniame sapne.

Stalaktitai (šie auga iš viršaus į apačią) ir stalagmitai (šie kyla iš apačios į viršų) formuojasi šimtus tūkstančių, o kartais net milijonus, metų. Pagrindinė statybinė medžiaga – kalkakmenis, dolomitas ir vanduo. Nuo lubų lašantys mineralų prisipildę vandens lašeliai lėtai formuoja šiuos geologinius darinius. Lašas po lašo prisideda vis naujas mikroskopinis kalkakmenio sluoksnis. Tinkamos oro, drėgmės ir temperatūros sąlygos garantuoja, kad šie gamtos kūriniai išliks ilgam. Atvėrus urvus turistams, stalaktitai ir stalagmitai saugomi kaip gamtos paminklai visame pasaulyje.

Avshalom urvas buvo atrastas palyginti neseniai – tik 1968 m. Netoliese sprogęs karinis artilerijos sviedinys atvėrė žemėje ertmę, kuri slėpė šiuos magiškus gamtos turtus. Anot geologų, urvas susiformavo prieš 25 mln. metų. Judant žemyninėms plokštėms, tai atsiverdavo, tai užsiverdavo ertmės ir į urvą galėdavo periodiškai patekti vandens. Pro viršutinius žemės sluoksnius pratekantis vanduo prisigerdavo daug anglies dioksido, todėl tapo rūgštus. Toks vanduo greičiau tirpdo uolienas ir todėl urvas nuolat plėtėsi, didėjo ir „augino“ stalaktitus ir stalagmitus. Nors didesnėje urvo dalyje jie jau nebeauga, bet tolimesnėse „kišenėse“ šis procesas tebevyksta.

Urvas pavadintas Izraelio kareivio Avshalom Shoham vardu. Šis jaunuolis žuvo viename iš karų su aplinkinėmis valstybėmis. Kelis metus po urvo atradimo jo vieta buvo laikoma paslaptyje. Geologai baiminosi, kad pernelyg aktyvūs turistai nesunaikintų natūralaus gamtos grožio. Per tą laiką buvo spėta įrengti pėsčiųjų takus ir apšvietimą. Dabar parkas yra atidarytas ištisus metus ir traukia turistus iš viso pasaulio.

Daugelis lankytojų žiūrėdami į stalaktitus ir stalagmitus mato vis kitus dalykus: lentynas, medžius, demonus, šakas, koralinius rifus, audinius, vynuogių kekes ir t.t.


Šiame straipsnyje: urvasIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

grazu

grazu portretas
Turkijoj Alanijos kurorte yra nedidele ola su stalagmitais ir stalaktitais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių