Atidaryta antroji seismologinė stotis

Paberžėje, Kėdainių rajone, pradėjo veikti labai plataus diapazono nuolatinių seisminių stebėjimų stotis.

Tai jau antroji tokia stotis Lietuvoje. Pirmoji instaliuota praėjusį rudenį Paburgėje, Plungės rajone, pranešė Aplinkos ministerija.

Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Jono Satkūno teigimu, šios abi stotys įrengtos įgyvendinant Europos Sąjungos regioninės plėtros fondų lėšomis finansuojamą projektą geologinės aplinkos monitoringo pajėgumams stiprinti.

Mūsų šalyje sistemingas seismologinis monitoringas atliekamas nuo 1999 metų, kai buvo įrengta Ignalinos atominės elektrinės (AE) seismologinio monitoringo sistema. Jos tikslas buvo pradėti AE sustabdymo darbus, užfiksavus artėjančią pavojingai stiprią seisminę bangą. Vėliau ši Ignalinos AE sistema buvo pritaikyta visos Lietuvos teritorijos seismologiniam monitoringui.

Dabar ją sudaro keturios seisminių stebėjimų stotys – Didžiasalyje, Ignalinoje, Salake ir Zarasuose. Jų užregistruoti seismologiniai duomenys iš Ignalinos AE duomenų bazės persiunčiami Lietuvos geologijos tarnybai, kur saugomi, kaupiami ir analizuojami.

Anot pranešimo, ligi šiol šalyje seisminių stočių įranga buvo nepakankama, kad būtų galima atsakyti, ar Lietuvos teritorijoje tikrai nevyksta žemės drebėjimų, ar čia vykstantys drebėjimai yra per silpni, kad būtų užfiksuoti turimomis priemonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lukas

lukas portretas
Idomu kodel pasirinkta butent Paberze ? Ar dabar jau visa Lietuva padengs ? Ar Surviliskis , ar Zibartoniai esminis skirtumas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių