Puikiai įrengti butai atiduoti išplėšti benamiams

Virš Giedraičių g. 2 esančio daugiabučio vėl pakibo Damoklo kardas: savivaldybė nusprendė jį nusavinti, namui atjungtas šildymas, o benamiai plėšia radiatorius ir neša lauk viduje esantį turtą.

Gavo leidimą niokoti

„Mums paskambino ir pasakė: pasiimkit, vyrai, ką nors ant alaus“, – atviravo iš daugiabučio Giedraičių gatvėje dujinę viryklę tempiantys vyriškiai.

Valkataujantys vyrai tvirtino, kad skambučio sulaukė iš namo bendrijos atstovų, šie jiems atrakino duris ir leido išsinešti visą neva jau nereikalingą turtą. Todėl iš daugiabučio buvo plėšiama ir nešama viskas – nupjauti radiatoriai, raunami elektros laidai, tempiami šaldytuvai, dujinės viryklės, spintelės, šviestuvai. Išverstos net apynaujės šarvuotos durys, o nežinomi piktavaliai laužtuvais pradėjo daužyti mūrinius laiptus, viename butų nutraukė dujų vamzdį ir vos nesukėlė sprogimo.

Namas pradėtas ardyti po praėjusį penktadienį įvykusio daugiabučio bendrijos susirinkimo, kuriame daugumos butų savininko nekilnojamojo turto bendrovės „Hanner property“ balsų persvara nuspręsta sutikti su sausį priimtu Vilniaus tarybos sprendimu nusavinti namą visuomenės poreikiams.

Nustekeno per žiemą

Bendrija ne tik sutiko leisti savivaldybei išpirkti sklypą, kuriame stovi namas, bet ir priėmė sprendimą namą nugriauti pati, t. y. savivaldybei perduoti sklypą jau be namo.

Tai, kad namas trukdo miesto plėtrai, viename interviu „Vilniaus dienai“ yra patvirtinęs „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis, kurio bendrovei ir priklauso 8 iš 12 daugiabutyje esančių butų.

„Giedraičių g. 2 namas įsiterpęs į Lvovo gatvės raudonąsias linijas, t. y. jis šiuo metu yra gatvės važiuojamojoje dalyje. Dėl to numatyta nugriauti šį namą ir sutvarkyti Lvovo bei Giedraičių gatvių sankirtą. Šiuo metu savivaldybė pradeda žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą ir mes tam neprieštaraujame, nes akivaizdu, kad Lvovo gatvės susiaurėjimas prie Giedraičių gatvės sankirtos kelia pavojų tiek pėstiesiems, tiek vairuotojams. Šie savivaldybės planai mums buvo žinomi seniai ir jokios įtakos mūsų bendrovės darbui neturės“, – pabrėžė A.Avulis.

Tiesa, su šiuo sprendimu sutinka ne visi butų savininkai. Vieno tokių savininkų, Fortūnato Bučiaus, interesams atstovaujantis Vidmantas Jankauskas teigė nepritariantis tokiai daugumos butų savininko pozicijai.

„Mes savo buto nenorime parduoti, juo labiau atiduoti. Kadaise F.Bučius jį nusipirko. Tai gera vieta, čia galima padaryti biurą, o dabar turtas tiesiog niokojamas, ir, svarbiausia, viskas daroma už mūsų nugarų“, – piktinosi V.Jankauskas.

Įkūrė ir atjungė

Labiausiai Fortūnato atstovą papiktino operatyvumas naikinant namą. Pasak pašnekovo, nuo 2006 m., kai turto čia įsigijo „Hanner property“ ir kitos bendrovės, namas buvo geros būklės, o sparčiai blogėti ji pradėjo tuomet, kai savivaldybė ėmė kėsintis į sklypą, kuriame namas stovi.

Praėjusių metų rudenį bendrijos prašymu daugiabutyje buvo atjungtas šildymas, todėl iš namo išsikraustė paskutiniai nuomininkai, į sienas įsimetė pelėsis.

„Iki bendrijos įkūrimo pernai rudenį, namą valdė “Žirmūnų būstas„ – jis darė ekspertizę ir nustatė, kad namas visiškai tvarkingas ir paruoštas šildymo sezonui. Tačiau namo valdymą perėmusi bendrija užsakė savo ekspertizę, po kurios staiga paaiškėjo, kad namas šildymo sezonui netinkamas. Dar keisčiau tai, kad “Vilniaus energija„ į tokį kreipimąsi sureagavo žaibiškai. Atrodo, kad bet koks daugiabutis vos užsimanęs galėtų per savaitę atsisakyti centrinio šildymo“, – liūdnai juokavo V.Jankauskas.

Dalis turto areštuota

Norėdami nusavinti sklypą Giedraičių gatvėje, savivaldybės atstovai turėtų tartis net su šešiais nominaliais žemės savininkais. Beveik 11 arų sklypas, kuriame stovi daugiabutis, yra suskirstytas į 1077 dalis, kurios padalytos savininkams.

379 jo dalys priklauso valstybei, įmonei „Hanner Property“ – 428 dalys, be to, įmonė dalį sklypo nuomojasi iš valstybės. Mažesnioji sklypo dalis valdoma antrinės nekilnojamojo turto bendrovės „Vėtrūna“ įmonės „Vyspra“ – ji turi 173 dalis sklypo – ir dviejų fizinių asmenų (po 24 dalis).

Su pastaraisiais trimis savininkais savivaldybė, pradėdama sklypo nusavinimo procesą, turėtų sunkumų. „Vyspros“ sklypo dalis praėjusių metų vasarą buvo areštuota antstolių, vienas fizinių asmenų sklypu negali disponuoti nuo 2008 m., o kitas – nuo šių metų sausio. Tačiau, nepaisant visų šių aplinkybių, pradedamas rengti detalusis teritorijos planas.

„Jau yra paduotas prašymas Nacionalinei žemės tarnybai dėl leidimo rengti detalųjį planą, bet mes kovosime su tuo. Jeigu taip tęsis ir toliau, pirmiausia kreipsimės į prokuratūrą dėl turto niokojimo ar sunaikinimo“, – grasino V.Jankauskas.

Giedraičių g. 2 namo istorija

2006 m. gruodį įvairios nekilnojamojo turto bendrovės ir du fiziniai asmenys iš buvusių savininkų nusipirko visus butus. Daliai gyventojų bendrovė „Hanner property“ mainais pasiūlė butus Bajorų kalvose.

2007–2012 m. dalis butų buvo nuomojama, dalyje gyveno su bendrove „Hanner property“ bendrove susiję darbuotojai. Kai namo administratorius buvo „Žirmūnų būstas“, jis buvo tvarkomas – pakeistas stogas, viename butų padarytas kapitalinis remontas.

2012 m. savivaldybė planavo sklypą išpirkti, namą nugriauti. Pradėtas rengti detalusis planas, numatantis sutvarkyti sankryžą, o sklypo paskirtį iš „mažaaukščių gyvenamųjų namų statybos“ pakeisti į komercinę.

2012 m. spalį Giedraičių g. 2 įkuriama bendrija, kuri perima daugiabučio administravimą iš „Žirmūnų būsto“.

2012 m. lapkritį bendrijos prašymu namui atjungiamas centrinis šildymas, iš namo išsikrausto paskutiniai nuomininkai.

2013 m. sausį Vilniaus taryba nusprendžia sklypą nusavinti visuomenės poreikiams.

2013 m. vasarį įvyksta bendrijos susirinkimas, jame  nusprendžiama namą nusigriauti savo lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantu

nesuprantu portretas
ZMONEM KAIP SOCIALINI BUSTA GALEJO ATIDUOT,O DABAR KA PADARE.KAIP VISADA KALTU NER.

snipiskes

snipiskes portretas
Avulis su Zuoku nacionalizuoja snipiskes. Viena diena siame rajone nebeliks namu :)

buvo

buvo portretas
vienas is normaliausiu namu toj vietoj pakol dangoraiziu nebuvo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių