Klaipėdos senamiestis – laisvoji ekonominė zona?

Klaipėdos senamiestis vėl atsidūrė uostamiesčio politikų dėmesio centre. Suabejota, ar miesto širdyje dirbantiems verslininkams reikia taikyti mokesčių lengvatas.

Klaipėdos senamiestis – laisvoji ekonominė zona ar vieta, iš kurioje dirbančių verslininkų galima surinkti kuo daugiau mokesčių. Tokią diskusiją ketvirtadienį pradėjo Finansų ir ekonomikos komiteto nariai.

Kaskart kai šiame komitete būdavo pristatomas sprendimo projektas dėl senamiesčio verslininkų atleidimo nuo dalies nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo, kai kurie politikai abejodavo, ar lengvatas taikyti yra tikslinga.

Miesto taryba yra patvirtinusi net kelias tvarkas, pagal kurias senamiesčio verslininkams taikomos nekilnojamojo mokesčio lengvatos.

Mažesnį mokestį reikia mokėti tiems, kurie senamiestyje užsiima menu ir dailiaisiais amatais, kompleksiškai sutvarko turimo pastato stogą ar fasadą, įrengia mažosios architektūros elementų, užsiima veikla, kuri skatina turizmą.

„Nors nekilnojamojo turto mokesčio lengvatos ir taikomos, tačiau senamiestis vis tiek merdi. Todėl galbūt ir verta peržiūrėti lengvatų teikimo tvarką“, - taip vieningai sutarė Finansų ir ekonomikos komiteto nariai.

Skaičiuojama, jog per penkerius metus, kiek yra senamiesčio verslininkams taikomos nekilnojamojo turto mokesčio lengvatos, į miesto biudžetą dėl šios priežasties nesurinkta 600 tūkst. litų.

„Kyla filosofinis klausimas – ar senamiesčiui būtų geriau, jei verslininkams lengvatų netaikytume, o pinigų – tokią sumą, kiek gautume nesuteikdami lengvatų, jam gaivinti skirtume iš miesto biudžeto?“ – garsiai svarstė Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Šulcas.

Jis įpareigojo savivaldybės administracijos specialistus pateikti skaičius, kiek miesto biudžetas netektų pinigų, jei senamiesčio verslininkai būtų atleisti nuo visų įmanomų mokesčių.

„Galbūt išties senamiestį reikėtų paversti laisvąja ekonomine zona, taikyti kuo daugiau lengvatų ir tuomet pasiektume norimą rezultatą“, - samprotavo A.Šulcas.

Todėl komiteto nariai nutarė palaukti, kol valdininkai pateiks paskaičiavimus, o tada tęsti diskusiją.

Komentaras

Loreta Beržinskienė

Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos prezidentė

Jei Klaipėdos miesto tarybos nariai myli savo senamiestį, jie puikiai žino, kaip sunku jame verslininkams išsilaikyti, todėl apie lengvatų naikinimą negali būti nė kalbos. Jos turi būti tik didinamos, o sąrašas plečiamas. Lengvatas galėtų panaikinti tik tada, kai ekonominė situacija pagerės tiek, jog pagalbos senamiesčio verslininkams nebereikės. Mokestinė turto vertė, nuo kurios skaičiuojamas nekilnojamojo turto mokestis, senamiestyje yra gerokai didesnė nei kituose uostamiesčio rajonuose, todėl ir mokesčiai didesni. Bet sąlygos verslui blogesnės, nes dėl rinkliavos už automobilių stovėjimą senamiestis yra tarsi izoliuotas, jame beveik nėra klientų. Visos įmonės dirba nuostolingai, todėl bet kokia lengvata yra nors šiokia tokia pagalba. Kur matyta, kad verslininkai turi parduoti savo automobilius, kad sumokėtų nekilnojamojo turto mokestį. Tokių pavyzdžių mes jau turime. Miesto taryba senamiesčio verslininkams pablogino sąlygas užsiimti verslu, o nori, kad šoktume, dainuotume ir dar didžiulius mokesčius mokėtume.

Statistika

Senamiesčio verslininkams suteikta lengvatų

2010 m. – 175 tūkst. 126 Lt (26 verslininkams)

2011 m. – 84 tūkst. 338 Lt (27 verslininkams)

2012 m. – 75 tūkst. 533 Lt (34 verslininkams)



NAUJAUSI KOMENTARAI

geeerasDDD

geeerasDDD portretas
Šulcas tapo filosofu:))))) na ir "taikliai" parašyta-mintys balsu:)))DDDD

Acha

Acha portretas
ir "uzsimane kiaules bananu vidury žiemos".

Apci....

Apci.... portretas
Tai ir taip tuscias tas musu senamiestis,padides mokesciai liks langai tusti,kaip po karo ir dar gal naktimis tuos langus prades dauzyti,nes savininkai netgi signalizacijas atjungs,nes pinius kainuoja, o prie to einama.Bukos galvos savivaldybeje tik apie kaskokius tai pinigu praradimus ziuri.Cia ne Vilnius-ei jus ten, biurokratai!!!Girdejau Gamburge su centru irgi problema.Jeigu miestai su milijonais zmoniu turi tokias problemas,tai ka cia kalbeti apie mus su 150000 tukst.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių