Per Jūros šventę Klaipėda virs gatvės cirko „Stebuklų šalimi“

Jūros šventės ir 760-ojo Klaipėdos jubiliejaus iškilmių metu uostamiestyje vyks vienintelis Lietuvoje tarptautinis gatvės cirko festivalis „Stebuklų šalis“.

Rugpjūčio 3 ir 4 dienomis jis sutrauks būrį artistų, laukiamų viso pasaulio scenose, bei žiūrovų, kurie ieško naujų įspūdžių.

Iškils keli amfiteatrai

Klounada yra daugiau nei personažų sekmadieniniai susitikimai su vaikais kavinėse; akrobatika po dangaus kupolu sukrečia labiau už pasirodymą salėje arba televizoriaus ekrane; naujasis cirkas, arba cirque nouveau, įspūdingumu pranoksta vaizduotės ribas – šią žinią „Stebuklų šalyje“ iliustruos tituluotų artistų iš Prancūzijos, Australijos, Izraelio, Olandijos, Švedijos, Ispanijos bei Lietuvos šou.

Jeigu geriausia praėjusių Kalėdų dovana jums buvo arba būtų buvęs bilietas į „Cirque du Soleil“ spektaklį, turėtumėte atvykti į „Stebuklų šalį“ – puikios nuotaikos, netikėtumų ir magijos persmelkta demokratiška atmosfera žada vasariškai gaivią ištaigingų scenos spektaklių versiją. Festivalio metu tradiciškai atgis „Memelio miesto“ teritorija prie Kuršių marių: „Švyturio menų doko“ vasaros valdose iškils keli amfiteatrai, veiks kavinės, vyks atrakcijos mažiesiems žiūrovams.

Rugpjūčio 3-iąją 17 val. festivalis startuos atidarymo ceremonija ir specialiais vakariniais atlikėjų pasirodymais. Kitądien cirko artistai publikos lauks nuo 12 val. iki vakaro, o užburianti nuotaika vyraus ne tik scenose – netikėtumų „Stebuklų šalyje“ reikia tikėtis kiekviename žingsnyje. Renginį vainikuos vakarinis ugnies bei fejerverkų šou.

Stebins oro akrobatai

„Stebuklų šalyje“ įsikursiantys svečiai – prestižinių tarptautinių konkursų laureatai, garsiausių šiuolaikinio scenos meno bei tarpdisciplininio meno festivalių Edinburge, Honkonge bei garsiojo „Burning Man“, rengiamo Nevados dykumoje (JAV), dalyviai.

Į festivalį antrąsyk atvyks olandų akrobatų kolektyvas „Bencha Theater“ – kvapą gniaužiantys pasirodymai, pagardinti muzika bei šokiu, jau pirmajame renginyje puikiai derėjo prie industrinio „Memelio miesto“ peizažo.

Komandos „ThisSideUp“ akrobatai iš Australijos, šiuo metu gastroliuojantys Europoje, „Stebuklų šalyje“ pristatys kvapą gniaužiantį šou „Controlled Falling Project“ (angl. „kontroliuojamas kritimas“). Stulbinami fiziniai įgūdžiai, tobulai surepetuoti triukai, įtampa ir tempas – nuolat atnaujinamas pasirodymas ne veltui pelnė aukščiausią įvertinimą Edinburgo alternatyviojo teatro festivalyje.

Nuo magijos iki ekologijos

Gatvės cirko trupė „Las Cossas Nostra“ iš Ispanijos yra aplankiusi daugiau kaip 30 tarptautinių gatvės teatro festivalių ir konkursų, kuriuose jos pasirodymai ne kartą buvo įvertinti kaip geriausi, žvelgiant tiek kompetentingų vertintojų, tiek publikos akimis. Nuoširdus ir atviras kontaktas su žiūrovais, improvizacijos, fizinės komedijos, teatro bei klasikinio cirko elementai kuria nuotaikingą ir netikėtumų pilną šou.

„Theater Rue Pietonne“ (Vokietija / Prancūzija) pasitelkė origami meną, kad per gatvės teatro vaidinimus aktualizuotų aplinkosaugos problemas: į gofruotus vamzdžius įlipus aktoriams, jie pavirsta besirangančiomis būtybėmis, kurių pasakojamos istorijos viso pasaulio žiūrovams suprantamos be žodžių.

Rokenrolo klasikų įkvėptas Asaf’n Roll, akrobatas, klounas, šokėjas iš Izraelio, kiekvieną savo pasirodymo aikštelę paverčia per roko koncertą šėlstančiu stadionu. O bene populiariausias Švedijos gatvės cirkas – akrobatų-žonglierių duetas „Magmanus“ žiūrovus įtraukia į interaktyvų improvizacijų kupiną pasirodymą. Pastarųjų artistų šou sostinės publika birželio pradžioje stebėjo per Švedijos nacionalinės dienos šventę Rotušės aikštėje.

Lietuviai – su laurais ir įkvėpimu

Lietuvai festivalyje atstovaus skirtingų žanrų atstovai. Patikėti stebuklais vers iliuzijos meno propaguotojas Mantas Wizard, skinantis pergales tarptautiniuose iliuzionistų konkursuose.

„Iliuzijos meno žavesys – „čia ir dabar“ efektas, tad jį reikia stebėti gyvai. Būtent todėl jis netenka šarmo rodomas per televiziją“, – sako jaunasis iliuzionistas, galimybės pristatyti savo triukus Klaipėdoje laukiantis ne ką mažiau nei pasirodymo Kanuose, Romoje arba Las Vegase. Į „Stebuklų šalį“ jis ketina atvežti ne tik keletą įspūdingiausių savo šou, bet ir karštų naujienų iš liepos 9–14 d. Didžiojoje Britanijoje vykstančio Pasaulio iliuzionistų čempionato, kurio konkursinėje programoje jis vienintelis atstovaus trims Baltijos šalims.

„Tai, kas vyksta Klaipėdoje, savo koncepcija, organizaciniu lygiu, publikos nuoširdumu visiškai atitinka užsienyje rengiamus iliuzijos bei cirko meno gatvės festivalius. Tačiau yra vienas skirtumas – gražūs ir įdomūs dalykai, vykstantys gimtinėje, visuomet džiugina kiek labiau, nei rengiami svetur“, – sakė Mantas.

Žemės traukos dėsnius neigs klaipėdiečio Viačeslavo Mickevičiaus ir jo komandos gatvės cirko „Le Artist“ triukai. Prieš daug metų gatvės cirko virusu lietingame Edinburge užsikrėtęs V.Mickevičius dabar jį sėkmingai platina visoje Lietuvoje. Cirko programoje – įvairūs žongliravimo ir ekvilibristikos triukai, pasirodymai su vienračiu bei ugnimi bei, žinoma, nuoširdus ir šmaikštus bendravimas su publika, kurios laukia daugybė netikėtumų.

Įvairius triukus visoje festivalio teritorijoje žada „Skani magija“.

„Stebuklų šalis“ pirmąkart Klaipėdoje surengta 2010 m. Festivalį remia Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas. Renginio organizatorius – VšĮ „Meno kodas“.

Kaip patekti

Bilietai į „Stebuklų šalį“ – „Tiketoje“ (www.tiketa.lt).

Žiūrovai galės pasirinkti jiems patraukliausią variantą iš bilietų, galiojančių penktadienį (17 Lt), šeštadienį (17 Lt) arba abi dienas (22 Lt).

Bilietas suteiks teisę prireikus palikti renginio teritoriją ir vėl į ją sugrįžti stebėti pasirodymų.

Vaikai iki trejų metų bus įleidžiami nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galvoju

galvoju portretas
klaipėdiečio Viačeslavo Mickevičiaus ir jo komandos gatvės cirko „Le Artist“?tai cirku sunku pavadinti, greičiau - saviveikla.

oggi

oggi portretas
kai klp. nėra jokio cirko, tai ir blogas cirkas yra cirkas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių